Per-Samulel Nisser (M) kan tänka sig att samarbete med alla utom SD och V. Foto: SVT

Oklart styre i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

När de allra flesta rösterna är räknade i Karlstads kommunalval har den koalition av fem partier som styrt kommunen de senaste åren tappat några mandat och har inte längre egen majoritet.

– Det ser ut som att vi Moderater tappat några mandat, och att Socialdemokraterna gått tillbaka ännu mer. Men vi håller emot Sverigedemokraterna rätt bra här i Karlstad, konstaterar Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd.

Utan egen majoritet börjar nu enligt Per-Samuel Nisser samtal mellan flera olika konstellationer.

Val 2018 – #dinröst

– Det finns ett antal varianter. Vi får se vart vi hamnar. Det tar nog några dagar innan vi vet var det bär.

Det nystartade Karlstadpartiet Livskvalitet ser ut att få tre mandat, och kan med det bli vågmästare om blocken kvarstår.

– Jag är inte så förvånad faktiskt. Trots att partiet fick mycket högre siffror i tidigare opinionsmätningar, har jag haft känslan att det skulle hamnar där någonstans, säger Per-Samuel Nisser.

Moderaterna är Karlstad är enligt Nisser öppna för samarbete med samtliga andra partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. 

– Vi har ännu ingen färdig lösning, men är beredda att på ett moget sätt diskutera för att hitta en bra modell att styra Karlstad framöver.

Den tidigare konstellationen med Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet får enligt preliminära siffror 28 mandat. För egen majoritet krävs 31 mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet