Foto: Lidköpings kommun/montage
Val 2018

S, C och KD ska styra – blockpolitiken bryts i Lidköping

Publicerad

Det står nu klart att under de kommande fyra åren blir det Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som ska styra Lidköpings kommun.

Under en presskonferens under torsdagseftermiddagen presenterade tre partier ett nytt styre för Lidköpings kommun. Det blir Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna som bryter blockpolitiken och ingår i ett samarbete, det var NLT först med att rapportera.

– Det är för att vi ska kunna få en majoritet för att kunna styra Lidköpings kommun, säger Jonas Sundström (S),kommunstyrelsen nuvarande ordförande.

Majoritet tillsammans

Partierna får en egen majoritet i Lidköpings kommunfullmäktige genom 26 av 51 mandat. Även Miljöpartiet kan komma att ingå i samarbetet enligt Jonas Sundström. Partierna bryter nu blockpolitken.

– Vi har tittat på hur det har sett ut när vi har lagt vår budget och våra förslag i valrörelsen och diskuterat våra skiljelinjer. Vi har hittat gemensamma nämnare i de mjuka frågorna – barn och skola och äldreomsorg. Vi har hittat hur vi kan utveckla kommunen och få tillväxt.

Långt socialdemokratiskt styre

Under den senaste mandatperioden har Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna haft majoritet i kommunfullmäktige och styrt kommunen i ett rödgrönt samarbete. Lidköpings kommun har en lång tradition av socialdemokratiskt styre.

– Vi bryter upp en tidigare blockpolitik som har varit under en lång tid, men även långt innan dess har det funnits samarbete över blockgränsen, säger Jonas Sundström.

Är detta ett tecken på något som kan komma även i riksdagen?

– Det är svårt att göra någon jämförelse där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet