Fred Stövset (S) tycker att ett samarbete med Vänsterpartiet är mest naturligt. Foto: SVT

(S)träcker ut en hand till vänster

Uppdaterad
Publicerad

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gick framåt i Sorsele. Socialdemokraterna är störst och är i dagsläget inne på att styra kommunen tillsammans med Vänsterpartiet.

Socialdemokraterna har enligt det preliminära valresultatet drygt 38 procent av rösterna och är största parti i Sorsle, men Vänsterpartiet öakde mest, med över tio procentenheter, och är nästan lika stora.

– Nu när man har landat så känns det bra, vi gjorde ett bra val, säger Socialdemokraternas förstanamn Fred Stövset.

Val 2018 – #dinröst

”Har sträckt ut en hand till V”

Sorsele har den gångna mandatperioden styrts av Vänsterpartiet tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna. Men Kristdemokraterna ställde inte upp i valet och Socialdemokraterna hoppas nu få till ett samarbete med Vänsterpartiet.

– Det mest naturliga är ju Vänsterpartiet och vi har sträckt ut en hand, säger Fred Stövset.

Sverigedemokraterna har ingen kandidat i Sorsele och backade till drygt tre procent av rösterna, men kommer ändå få ett mandat vilket i praktiken blir en tom stol. Centerpartiet blev tredje största parti i Sorsele och förstanamnet Kristin Axelsson säger till SVT att hon hade hoppats på ett bättre valresultat, men att Centerpartiet ännu inte börjat diskutera med de andra partierna hur Sorsele ska styras framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet