Foto: Jorchr/CC

Så tycker partierna om förtätningen av Laholm

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Halland skickade ut en förfrågan till partierna som sitter i Laholms kommunfullmäktige gällande vad de tycker och tänker om förtätning. Här har vi sammanfattat deras svar.

Centerpartiet

• Centerpartiet i Laholm är positiva till förtätning av staden. Kommunen har under de senaste åren köpt in mark längst med Lagavägen för framtida bebyggelse. Däremot finns ett problem: på Lagavägen går en led där farligt gods transporteras, vilket förhindrar möjligheterna att använda marken optimalt.

• Förtätning är viktig också ur en annan synvinkel, den torka som pågått under sommaren kommer säkert innebära en välkommen diskussion om nödvändigheten att bygga på god åkermark.

Kristdemokraterna

• Kristdemokraterna i Laholm anser att det är viktigt att särskilt bevara den särprägel som utgör stadskärnan i Laholms stad. All nybyggnation bör anpassas till den byggnadskultur som kännetecknar Laholms innerstad. Det är också viktigt att ta hänsyn till övriga tätorter i kommunen, både gällande bostäder och mark för företagande.

Laholmspartiet

• Laholmspartiet är inte glada för förtätningsplanerna och menar att det finns risk att småstadsidyllen kan komma att försvinna på sikt. Förtätning kan ske på vissa ställen, men i så fall ska det ske varsamt. Det finns ingen anledning att bygga höghus i Laholm, då det finns mark för kommunen att köpa och bygga på.

Liberalerna

• Liberalerna i Laholm anser att förtätning av tätorten utöver presenterade planer, ska ske med försiktighet. Det är viktigt att behålla småstadskaraktären och förtätning av befintlig bebyggelse skapar ofta kritik.

• Det är också viktigt att planera så att det finns möjlighet att på kvar i hemtrakten när man blir äldre, därför bör det planeras för ett trygghetsboende vid kusten.

Miljöpartiet

• Det går att förtäta i och runt Laholm och enklast är att göra det i de nya områden som byggs. Om man skall bygga bostäder runt stationen finns alla möjligheter att bygga på höjden med fantastiska vyer. Stadskärnan är en mycket viktig kulturmiljö och karaktären kring torgen och runt Gamleby får inte förstöras.

• Förtätning får inte ta bort all bostadsnära natur, som ibland finns insprängd i kvarteren. Mer träd i stadsmiljön bidrar till att ge svalka vid värmeböljor som den i sommar.

Moderaterna

• Moderaterna i Laholm vill förtäta i Laholms stad för att säkra centrum, handel och all annan verksamhet och näring. Partiet vill se ett levande centrum och vill bygga på höjden. Också vid stationen vill partiet bygga på höjden, gärna ett landmärke i form av 22–23 våningar.

Socialdemokraterna

• Socialdemokraterna är positiva till en förtätning av Centrum där det finns möjlighet. Det ska finnas tillgänglig mark att bygga på i alla våra tätorter i kommunen och där ska också kollektivtrafiken byggas ut. Det ska finnas tillgänglig barnomsorg, skola och äldreomsorg i kommunal regi.

Sverigedemokraterna

• Sverigedemokraterna i Laholm tycker inte att förtätning av Laholm är bra eller en viktig fråga, utan förordnar en naturlig tillväxt av invånare i Laholm. 

Trygghetspartiet

• Trygghetspartiet anser att förtätningen av Laholms tätort ska ske med största försiktighet. Stadsplan och bebyggelse är en mycket viktig del i ortens varumärke och om den miljön försvinner finns en risk att Laholm blir en ”dussinort”.

• Ska det byggas på höjden ska det göras vid exploatering av nya områden och inte i befintliga områden.

Vänsterpartiet

• Förtätning av tätorter är i grunden bra, inte minst av miljö- och klimatskäl, i synnerhet om de nya husen är av flerfamiljstyp, träbaserade och solcellsförsedda. Den kan i bästa fall minska behovet av privata transporter genom att stärka underlaget för lokal detaljhandel, kollektivtrafik och samhällsservice.

• Vid förtätning av staden Laholm måste stor hänsyn tas till kulturmiljön och befintliga grönområden.

SVT rapporterade · Prata med oss, Laholm!

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Halland

Mer i ämnet