Sverigedemokraterna går kraftigt fram i Munkedal och blir största parti i kommunen. Foto: SVT
Val 2018

SD blir största parti i Munkedal

Publicerad

Sverigedemokraterna blir största parti i Munkedals kommun efter att ha ökat med 9,1 procentenheter sedan förra valet.

Sverigedemokraterna går starkt framåt i Munkedal, med 9,1 procentenheter jämfört med förra valet, och de blir nu kommunens största parti.

– Det är jättetrevligt, vi har sett hela tiden att vi har ett jättestarkt stöd, säger Matheus Enholm, gruppledare i Sverigedemokraterna i Munkedal. Vi har drivit många lokala frågor som medborgare uppskattat. Till exempel emot en dyr överföringsledning av kommunalt vatten och avlopp, och vi har varit med och placerat det nya äldreboendet och varit emot nedläggningen av två skolor.

Ni är ju ett parti som är kända för frågor som rör invandring – men det är alltså andra frågor som gett er stöd i Munkedal?

– Ja, det är absolut de andra frågorna. Vi har aldrig haft några hårda diskussioner om det. Det var gällande gymnasielagen som vi inte var överens för första gången. Nej, det är inte de frågorna som lyft oss här utan vi är starka i andra frågor, säger Matheus Enholm.

Matheus Enholm, ordförande i Sverigedemokraterna i Munkedal. Foto: SVT

Vad händer nu, kommer ni försöka bilda majoritet med några andra partier?

– Telefonen går varm nu, du ringer mitt i diverse förhandlingar. Man är välkommen att höra av sig till mig, men jag kommer inte höra av mig. Vi är största parti och antingen blir vi det i majoritet eller i opposition, vi får diskutera det imorgon.

Matheus Enholm säger att de kan samarbeta med alla partier, men att de är mer negativa till S, C och MP som styrt kommunen sedan senaste valet.

Kommunvalets stora förlorare i Munkedal är socialdemokraterna som minskar med 8,5 procentenheter sedan förra valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet