Foto: TT
Val 2018

SD-kandidat polisanmäls för titel

Publicerad

En kvinna som står på tredje plats på Sverigedemokraternas valsedel i en kommun i Värmland kommer att polisanmälas för att hon uppger att hon är ”advokatjurist”, trots att hon inte är medlem i Sveriges advokatsamfund.

-Det är brottsligt att utge sig för att vara advokat om man inte är medlem i Advokatsamfundet. Nu står det ”advokatjurist”, men vanliga människor tror naturligtvis att hon är advokat. Det kommer att polisanmälas, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

När TT ringer kvinnan säger hon att hon är utbildad till jurist i ett land utanför EU där hon även ska ha arbetat som notarie och advokat. Sedan hon kom till Sverige för sex år sedan har hon dock inte arbetat som advokat.

-Det är information om mig, mitt yrke, säger hon.

Advokatsamfundet har skrivit till Sverigedemokraterna och kräver att partiet drar in sina valsedlar i kommunen.

-Jurist hade hon kunnat skriva, det vore korrekt, men att folk ska missförstå är väl också meningen, säger Anne Ramberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Värmland

Mer i ämnet