Socialdemokraterna som måste välja, enligt Vänsterpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelsen på Socialdemokraterna är stor inom Vänsterpartiet i Göteborg.
– Vår dörr har stått vidöppen, de har inte ens lämnat en glipa, säger Daniel Bernmar (V).

En promenadseger väntar Alliansen i budgetvoteringen, säger Daniel Bernmar. Skulden lägger han på Socialdemokraterna.

– Det normala är att man förhandlar om budgeten i block. Socialdemokraterna har ställt sig utanför, trots idoga inbjudningar. Då har vi den här situationen att förhålla oss till.

Det valtekniska samarbetet med Alliansen ger V, FI och MP möjlighet att sitta i opposition i nämder och styrelser. Ann-Sofie Hermansson sa under dagens pressträff att samarbetet ger vänsterblocket pengar, men inte makt. Daniel Bernmar håller inte med. 

– Det är klart att det innebär inflytande att vara utpekad opposition. Det är det man vill när man går till val, att ta makten, säger han. 

Vänster eller höger – S val, enligt V

Hur tror du dina partivänner ser på att ni släpper fram Alliansen?

– Vi släpper inte fram Alliansen. Det är Socialdemokraterna som har valt att inte samarbeta med några andra partier, utan ställa sig utanför det rödgrönrosa samarbetet, säger Daniel Bernmar och fortsätter.

– Det är beklagligt, men jag tror att våra väljare förstår att vi erbjuder ett vänsteralternativ i politiken. Nu är det Socialdemokraterna som måste välja, vänster eller höger.

”Klart att vi kan fortsätta prata”

Ann-Sofie Hermansson säger att samtal partierna emellan fortsätter.

– Just nu är de två största partierna utanför. Så det är klart att vi kan fortsätta prata, vart det leder ska jag låta vara osagt, men det är värt ett samtal, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Göteborg

Mer i ämnet