2017 skiljer sig åt resultatmässigt mellan olika områden, och skolor. Visa alla (2)
Visa alla (2)Val 2018

Stora resultatskillnader mellan stadens skolor

Uppdaterad
Publicerad
Runt 1200 elever i Stockholm slutade grundskolan utan behörighet till gymnasiet förra året. Det är stora skillnader mellan stadens olika områden. Det visar en kartläggning av gymnasiebehörighet som SVT Nyheter Stockholm har gjort.

I 11 av stadens 14 stadsdelsområden har andelen som saknar behörighet till gymnasiet när de går ut nionde klass blivit större jämfört med fem år sedan.

Men trots att ökningen syns i hela staden är det stora skillnader mellan stadsdelarna. För fem år sedan var det bara två procent av Norrmalms niondeklassare som saknade gymnasiebehörighet. Förra året var det sju procent.

Sämst resultat i Rinkeby-Kista

I Rinkeby-Kista där störst andel niondeklassare saknar behörighet slutade 40 procent med betyg som inte räckte för att söka vidare till gymnasiet förra året. Även där har en försämring skett de senaste fem åren – 2013 saknade runt 30 procent behörighet.

Skolborgarrådet Olle Burell (S).

Skolborgarrådet Olle Burell (S) menar att just behörigheten till gymnasiet är en kurva som är svår att vända.

– Vi ser positiva resultat i och med att betygen överlag går upp, en annan glädjande siffra är att godkänt i alla ämnen går upp och en trend som vi har brutit och vänt uppåt. Den kurva som vi måste lyckas med är att alla skolor också får upp gymnasiebehörigheten, det är den stora utmaningen. Vi gör långsiktiga satsningar som kommer vända resultaten.

Gymnasiebehörighet tycks inte vara någon trend som vänder?

– Nej, det finns skolor som inte riktigt hänger med, men jag har väldigt gott hopp om att de kurvor som har vänt uppåt också är tecken på att vi kommer lyckas med behörigheten, säger Olle Burell (S).

Andel elever som saknade behörighet till gymnasiet 2017

Visa

Totalt Stockholm stad: 13,1 %

Rinkeby-Kista: 40,3 %
Spånga-Tensta: 24,3 %
Skärholmen: 20,6 %
Farsta: 20,2 %
Enskede-Årsta-Vantör: 18,9 %
Hässelby-Vällingby: 17,6 %
Skarpnäck: 16,8 %
Södermalm: 15,2 %
Älvsjö: 10,8 %
Hägersten-Liljeholmen: 10,7 %
Bromma: 9,4 %
Kungsholmen: 8 %
Östermalm: 7,6 %
Norrmalm: 7 %

Källa: Stockholms stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Skola

Mer i ämnet