Jimmie Åkesson (SD) är kritisk till närinsglivstopparnas varningar om att lämna EU. Foto: SVT
Val 2018

Sverigedemokraterna tror på stark svensk handel även utan EU

Publicerad

I SVT:s partiledarutfrågning berättade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han tror att Sverige kan handla med Europa även utan att vara med i EU – trots att experter säger annorlunda.

– Jag kan inte garantera ett frihandelsavtal om vi lämnar EU. Men vi lämnar ju inte Europa för att vi lämnar EU. Sverige kommer fortfarande ligga kvar där det ligger.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menar att Sveriges naturresurser, till exempel skog och stål, är tillräckligt för att andra länder kommer att vilja handla med Sverige även utanför EU.

Oseriöst att räkna på

När han påmindes om näringslivstopparnas varningar om att gå ur EU, var han inte förvånad att de gick emot hans förslag. Han menar att det är oseriöst att gå emot förslaget innan det är presenterat.

– De vet ju inte vilket avtal vi kommer förhandla om. Vi vill ha en omförhandling och när vi har en sån på plats vill vi se en folkomröstning. Svenskt näringsliv sa också att vi skulle gå under om vi inte gick med i EMU, och det gjorde vi inte.

Jimmie Åkesson medgav att det fanns problem att överkomma, men tycker att det är ett större problem att Sverige, enligt honom, frånsäger sig rätten till lagstiftning till andra länder.

– Vi skickar våra politiker så bestämmer Frankrike och Tyskland. Det är ett oerhört demokratiskt problem, säger Jimmie Åkesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet