Bland personer mellan 50 och 79 år anser en majoritet att påståendet om att skolan är likvärdig stämmer dåligt. Bland yngre personer, mellan 18-29 år, anser 48 procent anser att det stämmer bra.

Yngre och äldre oense om svenska skolan

Uppdaterad
Publicerad

Många yngre tycker att den svenska skolan ger likvärdiga kunskaper oavsett elevens bakgrund. Äldre tillfrågade tycker tvärtom att skolan inte är likvärdig. Det visar en undersökning av Novus / SVT.

Nära varannan person, 46 procent, anser att påståendet ”den svenska skolan ger likvärdiga kunskaper oavsett barnens bakgrund” stämmer ganska dåligt eller mycket dåligt.

Endast 36 procent anser att påståendet stämmer ganska bra eller mycket bra.

Det finns en tydlig skillnad mellan yngre och äldre tillfrågade. Bland personer mellan 50 och 79 år anser en majoritet att påståendet om att skolan är likvärdig stämmer dåligt. Färre än 30 procent anser att det stämmer bra.

Bland yngre personer, mellan 18-29 år, anser tvärtemot endast 34 procent att påståendet om att skolan är likvärdig stämmer dåligt och 48 procent anser att det stämmer bra.

Yngre har ett färskare minne av skolan

– Att yngre är i större omfattning anser att skolan är likvärdig idag är egentligen inte så förvånande, man har ett färskare minne av sin egen skolgång och vi vet att man i regel är långt mer nöjd med sin egen och sina egna barns skolgång än de som bara får sin bild av skolan genom rapportering. Till exempel genom att läsa om PISA-undersökningar, säger Torbjörn Sjöström, VD på Novus.

Undersökningen genomfördes i början av mars. Drygt 1 000 personer intervjuades och svarsfrekvensen var 65 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Skola

Mer i ämnet