Landahls svar: ”Varken fegt eller hållningslöst”

Uppdaterad
Publicerad

”Fegt och hållningslöst”, skriver Aftonbladet om SVTs bevakning av Sverigedemokraterna. Nej, tvärtom.

Till skillnad från Aftonbladets ledarsida har SVT inte en egen politisk agenda, utan är skyldiga att bevaka Sverigedemokraterna på samma villkor som andra partier i riksdagen – trots att det uppenbart är minerad mark. I SVT måste det få förekomma debatt om alla politiska frågor, även de kontroversiella.

I söndags publicerade Agenda en granskning av Sverigedemokraterna, på temat vad man egentligen får säga som sverigedemokrat. Bakgrunden var många uteslutningar och avhopp i partiet, samt återkommande diskussioner om svepande islamkritiska uttalanden från enskilda medlemmar.

Det framgick att drygt 10 procent av SD:s mandat i dag står tomma eller innehas av politiska vildar. Att medlemmar uteslutits för påstådda antisemitiska uttalanden, men att sverigedemokrater som sagt ”arabslödder” eller krävt att islam ska förbjudas får vara kvar. Att Åkesson i fredags kontrade med att säga sig vilja rensa ut ”rasister, extremister och rättshaverister”.

Mot bakgrund av dessa nya riktlinjer ställdes partisekreterare Björn Söder inför en rad kritiska frågor: Hur många förtroendevalda försvinner då? Söder fick också frågor om sitt uttalande i samband med att romer nekats hyra bil vid  bensinstationer.

Kan Björn Söder själv sitta kvar, efter vad han sagt om romer häromveckan? Sammantaget granskades Sverigedemokraterna och Björn Söder i ett väl genomfört reportage och i en vass intervju.

Vi menar att det är SVTs demokratiska skyldighet att granska alla politiska partier och att det som Sverigedemokraterna debatterar i riksdagen också måste få debatteras i TV.

SVT tar upp frågor till debatt efter aktualitet och relevans. I SOM-undersökningen från 2011 rankas integration/immigration som den åttonde viktigaste samhällsfrågan av medborgarna. 41 procent av de tillfrågade anser att det vore bra om Sverige tog emot färre flyktingar  – en lägre andel än tidigare år, men likväl ett stort antal av medborgarna.

På senare tid har också en ökning av asylsökande fått flera andra partier att väcka debatt om de utmaningar som fler lågutbildade nyanlända invandrare ställer på samhället i till exempel skolan och på arbetsmarknaden. Hur ska samhället klara av att integrera människor från andra kulturer?

Den här debatten pågår, inte bara i riksdagen, utan i samhället i stort. Detta måste naturligtvis bevakas, debatteras och granskas löpande i SVT. Det skedde också senast i Agendas partiledardebatt, där många olika aspekter på invandring och integration berördes.

Men det finns gränser. SVT låter inte antisemitiska eller rasistiska åsikter stå oemotsagda, som Aftonbladet nu insinuerar. Vi har enligt SVTs riktlinjer och Radio och TV-lagen en skyldighet att ta avstånd från sådana åsikter.

Vår uppgift är däremot inte att förhindra en diskussion om invandringens konsekvenser, oavsett vilka dom är. Vår skyldighet är att bevaka och granska invandring och integration ur alla möjliga aspekter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.