Växjö mot mörkt rekord – bara haft två soltimmar

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kan vara på väg mot en mindre trevlig rekordnotering. I november har staden bara haft två soltimmar, och nu kan rekordet från 1993 ryka.

– Det är för att det har varit så mulet i Växjö i november. Det har varit ovanligt lite sol än så länge, säger meteorologen Åsa Rasmussen.

Många delar av landet har haft väldigt lite soltimmar under november. Allra mörkast har det alltså varit i Växjö. 2,2 timmar soltid för Växjö är det minsta sedan 1993 då det var 5 soltimmar för hela november månad. Enligt statistik är 45 soltimmar normalt för en november månad i Växjö.

– Det ser ut som att den kommande perioden är mild och fuktig så det kommer kanske inte direkt kasta sig på mera sol. Jag tycker många pratar om ”åh vad mörkt det är” och då är det klart att det blir ännu mörkare om du har tjockt med moln inte får se solen ens en gång, säger Rasmussen till SVT Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.