Så här tänker sig en konstnär att den nyupptäckta havsskorpionen kan ha sett ut Foto: Patrick Lynch/Yale University

460 miljoner år gammal havsbest

Publicerad

En ovanligt välbevarad havsskorpion har gett forskare en ny bild av släktets storslagna förflutna

Amerikanska forskare har hittat fossil av en ny djurart, en havsskorpion med en längd på en och halv meter. Med 460 miljoner årunder bältet så är den nyupptäckta arten en av de äldsta arterna av havsskorpion somupptäckts och kanske rent av den allra äldsta. Att den dessutom är så stor som den är har överraskat forskarna.

– Det som är speciellt med den här upptäckten är attden är så pass stor och så pass gammal som den är. Man har hittat yngre fossilsom är betydligt större, säger Christian Skovsted, försteintendentpå naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Fossilen, som består avmer än 150 delar, hittades i ett lager av lerskiffer i nordvästraIowa i USA och visar att havsskorpionen kan ha mätt uppåt 1,7 meter i längd. Något gör den till enorm för sin tid.

ITyskland gjordes 2007 en upptäckt av en art som ska ha varit runt2,5 meter. Arten det rörde sig om då var dock runt 60 miljoner åryngre och fyndet avsevärt mindre.

– Man hittade en klo, och utifrånden har man då beräknat storleken på hela djuret, säger Christian Skovsted.

Ingen fara på stränderna

Denärmsta nu levande släktingarna till havsskorpionen är den vanliga skorpionen och dolksvansen, ett vattenlevande leddjur som inte påminner särskilt mycket om skorpioner till utseendet. Att en havsskorpion skullekomma simmande idag är alltså inget att oroa sig för.

Och trots attden har en skräckinjagande svans som påminner om modernaskorpioners giftgaddsprydda versioner så hade den förhistoriskamotsvarigheten förmodligen ingen lika skräckinjagande funktion.

–Det är inte säkert att just den här arten hade en gadd och det finnsinget som tyder på att havsskorpionerna hade giftgaddar, sägerSkovsted. De kanske kunde användas till försvar eller som vapen,men förmodligen så fungerade de mest som paddlar eller roder.

Inte särskilt sällsynta

Det är inte sällsynt att hitta rester avhavsskorpioner. Fynd från Silurperioden på både Gotland och Öland visar attde funnits även i våra trakter.

Havsskorpioner var en typ av spindeldjur som idag är utdöda. De var anpassade för ett liv i vatten, framför alltgenom ett tillplattat sista benpar som verkar ha använts för attsimma. Men vissa arter hade andningsorgan undertill som föreslåratt de även kan ha klarat sig på land.

Namnet på den nya arten är Pentecopterus decorahensis och kommer av att formen på detutanpåliggande skelettet påminner om den forngrekiska krigsskeppstypen Pentekopter, och dessutom av att de liknar varandra i sina beteenden.

–De var absolut rovdjur. Det kanske inte var ute efter så stora bytenmed tanke på storleken på klorna, men havsskorpioner varförmodligen några av de farligaste havsdjuren under sina epoker,säger Skovsted.

Upptäckten publiceras i veckan i tidskriften BMC Evolutionary Biology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.