Galjonsfiguren som efter mer än 500 år på botten nu blivit bärgad. Foto: SVT

500 år gammalt trämonster ser dagens ljus

Publicerad

Ett vrak i Blekinge har länge varit ett populärt dykobjekt. 2013 identifierades det och nu börjar man nysta i dess förflutna, och det är mer spännande än man kunnat ana.

En sommardag för mer än 500 år sen låg ett fartyg utanför Stora Ekö i Blekinge. I fören satt en snidad träfigur. Skeppet var på väg mot Kalmar, där ett landsmöte skulle hållas. Utan förvarning bröt en våldsam brand ut och från ett annat däck såg kung Hans av Danmark skeppet, som hette Gribshunden, förlisa och ta med delar av sin besättning i graven.

– Det är egentligen först de senaste två åren som vi har insett hur unikt och spännande det här fartyget är. Så det är en nyupptäckt av ett gammalt vrak, säger Johan Rönnby, föreståndare för marinarkeologiska forskningsinstitutet på Södertörns högskola.

Rönnby var med i somras då skeppets galjonsfigur bärgades. Man hade inte kunnat avgöra vad den förställde förrän den nådde ytan.

– Det är en människa den har i munnen som den håller på att sluka, och som skriker i ångest, sa han till SvD när det hundliknande huvudet nådde ytan.

Vraket upptäcktes redan på 70-talet och sen dess har sportdykare besökt platsen för att titta på resterna av det ståtliga skeppet.

Men det var först 2013 som det identifierades. Gribshunden finns beskrivet som den danske kungen Hans huvudskepp vid resan till Kalmar, där han hoppades kunna övertyga Sten Sture den äldre att erkänna Hans som kung även över Sverige.

Ärendet som Hans var ute på kan möjligtvis ge en ledtråd i frågan om varför galjonsfiguren ser ut som den gör. I storkyrkan i Stockholm besegrar sankt Göran draken. En metafor för Sten Stures kamp mot sin danska fiende. I fören på Gribshunden får kampen motsatt utgång – den slukade människan kan föreställa Sten Sture själv.

– Vi får se hur vi ska tolka det här i framtiden. Det är faktiskt en av de saker som är riktigt spännande med det här fyndet, att tillsammans med konstvetare, religionsvetare och arkeologer försöka klara ut vad man egentligen vill säga med monstret, säger Rönnby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.