Foto: Peter van der Sleen

Amazonas tar upp allt mindre kol – kan öka växthuseffekten

Uppdaterad
Publicerad

Mängden kol som tas upp årligen av Amazonas regnskog har minskat med nästan en tredjedel under det senaste decenniet, visar en ny studie. Det kan leda till att kolet istället stannar i atmosfären och ökar växthuseffekten.

Tropiska regnskogar som Amazonas tar upp och lagrar stora mängder av den koldioxid som släpps ut i atmosfären, och spelar därför en avgörande roll för klimatet. Nu har forskare studerat data från de senaste 30 åren och kommit fram till att Amazonas tar upp betydligt mindre kol idag än på 1990-talet.

Den här minskningen tror forskarna kan få konsekvenser för mängden koldioxid i atmosfären i framtiden och måste därför tas med i beräkningen i nya klimatmodeller, alltså beräkningar för hur klimatet kommer förändras.

– Man ser en signifikant förändring. Minskningen av kolupptaget tros bero på att ökningen av mängden biomassa, alltså levande växter och träd, har saktats ner. Samtidigt har växtdödligheten ökat, säger Anders Malmer, professor i tropiskt skogsbruk vid SLU.

Större än Europa

Skogar kan lagra stora mängder kol och Amazonas är världens största regnskogsområde som täcker en yta större än Europa – 500 miljoner kvadratkilometer. Amazonas har också fungerat som en stor global kolsänka de senaste decennierna, men man är nu osäker på hur området kan reagera på framtida klimatförändringar.

Växthuseffekten med höjda mängder koldioxid i atmosfären har hittills varit bra för regnskogen eftersom den används i skogens fotosyntes för att bilda ny biomassa. Men nu har kanske halterna blivit för höga och istället hotar att minska tillväxten av Amazonas.

– Svårigheten är att om klimatet förändras så förändras processen. Det kan bli för varmt till slut, säger Anders Malmer.

Klimatförändring ligger bakom

Forskarna bakom studien spekulerar i att det är dessa klimatförändringar som ligger bakom växtdödligheten i regnskogen. När träden växer fortare på grund av koldioxiden dör de också yngre, eftersom de inte orkar med att växa så fort. De oroar sig nu för att den globala uppvärmningen ska gå ännu fortare när skogen tar upp mindre kol.

– Om samma sak händer för andra skogar och ekosystem kan det vara problematiskt. Det största problemet är att vi bränner fossila bränslen. Det är jätteviktigt att regnskogen är kvar och fortsätter växa och att vi hushållar med de skogar vi har, säger Anders Malmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.