Bin offrar sig för kolonin – Unika bilder på hur bin samarbetar

Uppdaterad
Publicerad

Honungsbin är altruistiska. Det betyder att de samarbetar och tar på sig stor individuell börda för att underlätta för resten av kolonin. Och nu kan vi se exakt hur det går till.

Honungsbin är eusociala varelser, vilket betyder att de lever i hierarkiska samhällen där altruism är livsviktigt för överlevnad. När en bikupa blir för trång tar den gamla drottningen med sig hälften av arbetarbina i jakt på en ny boplats och skapar därmed ett nytt samhälle. Men den här jakten kan vara farlig och drottningen måste skyddas till varje pris. Därför bildar bina en sorts klunga med drottningen i mitten.

Ändrar form för att stå emot påfrestning

Genom att i en kontrollerad inomhusmiljö låta bina skapa en klunga på en datorstyrd konstruktion har forskarna lyckats filma vad som händer när bina utsätts för påfrestningar. Man kan se hur bina, likt en enda superorganism, ändrar form på klungan för att bättre stå emot yttre påfrestningar. Det fungerar ungefär som när vi människor hukar oss eller står mer bredbent om marken skulle börja skaka.

– Det här är ännu ett exempel på hur fantastiska bin är. Jag tror det här är första gången man kunnat observera det här, säger Eva Rosgren som forskar om honungsbin vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Att ta en kula för laget

Något som gör det ännu mer imponerande är hur bina uppoffrar sig själva för kolonins bästa. Bina högst upp i klungan är de som bär den största bördan. Så när bina tvingas sprida ut sig blir det fler bin som tar på sig den här bördan. Resultatet är att påfrestningarna sprids ut mer jämnt mellan bina, men för de individer som spred ut sig blev bördan ändå större.

För Eva Rosgren är detta dock inte överraskande. Att bin är altruistiska är sedan länge känt.

– Om ett bi är sjukt och har en sjukdom som riskerar att sprida sig lämnar biet samhället och dör ute, säger Eva Rosgren.

Studien publicerades i Nature.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.