2022 ska den obemannade rymdfarkosten JUICE börja sin åtta år långa färd mot jätteplaneten Jupiter och dess isiga månar, för att förhoppningsvis kunna ge svar på om det finns förutsättningar för liv.
Ska sitta på rymdfarkostens utsida
De rymdforskare från Uppsala som på uppdrag av den europeiska rymdorganisationen ESA ska ta fram ett av de mätinstrument som ska sitta på rymdfarkostens utsida testar nu ett nytt material.
Det måste vara tåligt, hårt och klara höga temperaturer – Något som fick forskarna att börja tänka på diamant:
– Diamant är ju extremt tåligt, samtidigt som det inte blir förorenat lika lätt som till exempel titannitrid, som vi använt tidigare, säger Jan Bergman, rymdfysiker från Institutet för rymdfysik.
Han är nu är på plats på rymdforskningsinstitutet i franska Toulouse för att ta fram vilka material som ska användas på de instrument som ska mäta den elektriskt laddade gasen runt främst månen Ganymedes.
Oceaner under isen?
Förutom diamant testar forskarna även guld och grafen, men hittills har diamant visat sig fungera mycket bra. När den dopats med kväve eller bor blir diamanten strömförande och kan fungera som en tålig beläggning på mätinstrumentets yta.
– Dessa mätningar är viktiga eftersom de är en del av de data som kan ge svara på om det eventuellt finns oceaner under islagren på Jupiters månar, i första hand Ganymedes, menar Jan Bergman.
När JUICE beräknas komma fram till Jupiter 2030 kommer den att under tre år kartlägga jätteplaneten och dess månar. Förhoppningen är att kunna ge svar på om miljön under isen är lämplig för liv.
– Det är som en riktig upptäckarresa. Vi vet inte vad vi kommer att hitta, om det är att liv kan vara möjligt där, eller kanske något helt annat – och det är det som gör det så spännande.