Läkemedlet Bediol som två personer nu fått utskrivet består av torkad cannabis från odlingar i Nederländerna. Foto: TT

Efter Läkemedelsverkets beslut – fler vill få cannabis utskrivet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan läkemedelsverket godkänt att två personer ska få medicinsk cannabis på recept, har många hört av sig till Läkemedelsverket och Spinalis, stiftelsen för ryggmärgsskadade, med förhoppningar om att även de ska kunna få medicinsk cannabis utskriven.

– Det är väldigt många patienter som hört av sig till oss. Det kan röra sig om 10 till tjugo patienter om dagen. Tyvärr har vi väldigt begränsade möjligheter att hjälpa någon annan just nu, säger Fredrik von Kieseritzky, som är forskare i organisk kemi och läkemedelskemist.

Tillsammans med läkaren Claes Hultling drev han frågan om att medicinsk cannabis, eller Bediol som läkemedlet kallas, skulle skrivas ut till två personer med svåra smärtor. För två veckor sedan godkändes licensansökningen av Läkemedelsverket.

Vilka är det som nu hör av sig?

– En del lycksökare så klart, men många beskriver att de är i en väldigt svår situation i livet. Tyvärr har vi väldigt begränsade möjligheter att hjälpa någon annan just nu.

Vad svarar ni dem?

– Vi svarar att vi arbetar så hårt vi kan, och att vi har för avsikt att så snart som det är möjligt göra större kliniska prövningar i Sverige. Och att vi hoppas resultaten i dem är positiva, så att cannabis kan användas av en större patientgrupp.

Personer har även hört av sig till Läkemedelsverket.

– Det har nog kommit in någon eller någon fråga om dagen sedan beslutet togs. Många har uppfattat beslutet som ett slags generellt beviljande, att det kommer beviljas till alla patienter, men så är inte fallet. Vi har beviljat till två patienter i två enskilda fall. Nya ansökningar kommer också att göras enskilt säger Tomas Enoksson, som jobbar på enheten för kliniska prövningar och licenser.

Har ni fått in fler ansökningar?

– Vi har fått in tre ansökningar till som vi tolkar rör sig om samma produkt, men vi har fått begära kompletteringar där man säkerställer att det faktiskt är så, säger han.

Bediol består av torkat cannabisväxtmaterial och innehåller både den aktiva substansen THC och CBD, men även upp till 100 andra cannabinoider. Den odlas i Nederländerna och finns inte med i svenska läkemedelsförteckningen, FASS. Därför behöver en licensansökan lämnas till Läkemedelsverket som bestämmer om Bediol ska skrivas ut till en enskild patient.

Källa: Läkemedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer