”Ett CERN för hjärnforskningen”

Uppdaterad
Publicerad

EU satsar en halv miljard euro, närmare fem miljarder svenska kronor, på det internationella projektet Human Brain Project.

Över en tioårsperiod kommer hjärnforskningen att stå i fokus för EU:s forskningssatsningar. The Human Brain Project utgår ifrån Schweiz, men 23 länder är involverade, däribland svenska forskare på Karolinska institutet och Kungliga tekniska högskolan (KTH).

– Tanken är att det här ska bli som ett CERN fast för hjärnforskning. Så det handlar mycket om att bygga upp en infrastruktur för forskningen. Men självklart handlar det i slutändan om att öka vår förståelse om hjärnan, säger Jeanette Hellgren Kotaleski, KTH, som är en av de involverade svenska forskarna.

Syftet med projektet är att forskare ska kunna få en helhetsbild av hjärnan – från generna, via molekylerna som bygger upp våra hjärnceller, till hela strukurer som styr vårt beteende. Projektet kommer att involvera stora satsningar på simuleringar av hur hjärnan fungerar.

– Det känns fantastiskt att ett sånt här stort projekt kan sjösättas, och för oss känns det som ett erkännande, säger Jeanette Hellgren Kotaleski.

Sten Grillner på Karolinska institutet är initiativtagare och koordinator för den svenska delen av satsningen. Hans forskning har tidigare handlat om hjärnans förmåga att styra våra rörelser.

– Vi är väldigt glada för beskedet, skriver han i ett pressmeddelande.

– Pengarna ger oss möjlighet att ta fram kunskap om hur hjärnan fungerar vad gäller allt från hur vi uppfattar vår omgivning, styr våra rörelser och minns vad som hände igår eller i vår barndom. Kunskapen kan leda till bättre förståelse av orsaken till olika hjärnsjukdomar, hur man diagnostiserar och behandlar dem samt lägre vårdkostnader för samhället.

Den stora summan pengar som EU satsar är tänkt att den ska matchas av lika stora satsningar från de 23 deltagarländerna och näringslivet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.