Fiskarnas stimbeteende kan påverkas negativt av buller, visar forskning i labbmiljö. Nästa steg blir att undersöka fiskarna i deras naturliga miljö. Foto: TT

Fiskar förvirras av buller

Uppdaterad
Publicerad

Ljud från byggarbetsplatser och fartyg sprider sig snabbare i vatten än på land och forskning visar att det kan påverka fiskstim negativt.

– Det här kan lära oss att fiskarnas stimbeteende kan bli påverkat negativt av mänskliga ljud, även om ljuden inte är tillräckliga för att skada fiskarnas hörsel eller andra sinnen, säger Christos Ioannou, forskare i beteendeekologi och en av författarna till studien.

Studien, som publiceras i Proceedings of the Royal Society B, gjordes på University of Bristol i England. Där lät de unga havsaborrar simma i stim med fyra fiskar i varje. Först simmade de med ljud från sin naturliga miljö och sedan med buller, som var inspelningar från när pålar slogs ner i bottnen.

Saktade ner

När bullret kom saktade fiskarna ner och började simma åt olika håll och stimmet splittrades.

– Vid ett hot borde de bli mer sammanhållna och koordinerade. Ljudet stör istället deras förmåga att simma i stimmet tillsammans, säger Christos Ioannou till SVT vetenskap.

Byggnadsprojekt fortsätter öka runt om i världen och om buller därifrån stör fiskstim, kan det resultera i att fiskarna blir mer sårbara för rovdjur eller får svårare att navigera, menar Christos Ioannou.

Nästa steg blir att undersöka fiskarna ute i deras naturliga miljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.