Fiskarna på väg att bli galna

Uppdaterad
Publicerad

Forskning på fiskar i korallrev visar att de blir galna av den ökande mängden koldioxid i haven.

Tvärtemot vad man tidigare trott så är det inte bara försurning och uppvärmning av haven som drabbar fiskarna. Nu börjar fiskarna att drabbas även av gasen koldioxid, som släpps ut i föroreningar i vattnet.

Galna clownfiskar

Beräkningar visar hur koldioxiden i haven stiger stadigt. Och forskare i Australien har nu placerat clownfiskar i akvarier med en sådan halt av koldioxid som vi kommer att ha i världshaven i slutet av seklet.

Resultatet blev smått chockerande för forskarna, eftersom fiskarnas beteende blev smått galet. När vatten med allt högre halt av koldioxid når fiskarnas hjärnor så sätts fiskarnas naturliga beteende ur funktion, visade det sig. Till exempel började småfiskar simma rakt mot gapen på angripande rovfiskar, i stället för att fly.

– Man skulle faktiskt kunna säga att de blir helt galna när de simmar rakt emot rovfisken i stället för att simma därifrån, säger Svante Winberg, som forskar i neurovetenskap vid Uppsala universitet.

Söker sig till faror

När fiskarnas hjärna drabbas av koldioxiden så påverkas beteendet på flera sätt. Det som luktar fara blir attraktivt, synen försämras kraftigt, fiskarna blir också desorienterade så att den livsviktiga förmågan att svänga undan sätts ur spel.

– Det många oroar sig med vad som händer i haven handlar ju om temperaturökningar, och det har ju också effekt på fiskar, men i det vi ser här nu så verkar det som att koldioxiden som gas får den här effekten när den kommer in i hjärnan på fiskarna, säger biologen Göran Nilsson till SVT.

Miljarder ton koldioxid årligen

2,3 miljarder ton koldioxid släpps ut årligen i haven, från mänskligt orsakade föroreningar.

– Det får drastiska effekter, för de här effekterna kommer inte bara att drabba tropiska fiskar, som vi sett i den här studien, det kan drabba alla fiskarter i haven, säger Svante Winberg.

Forskningen publiceras idag i tidskriften Nature Climate Change.

Linus Brohult, SVT Vetenskap

linus.brohult@svt.se

twitter: @brohult

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.