Följ med ner i tunnlarna under kulturskatten som IS bombade

Publicerad

2014 började Islamiska staten (IS) förstöra stora mängder fornlämningar i Irak, från den mänskliga civilisationens begynnelse. Århundraden av historia förvandlades till grus på bara några dagar. Men i IS spår finns det människor som med teknikens hjälp försöker rädda det som räddas kan.

För 5 000 år sedan, mellan floderna Eufrat och Tigris i dagens Irak, växte den kultur som brukar kallas civilisationens vagga fram: Mesopotamien. Här uppfanns skriftspråket och flera mäktiga riken, bland annat Assyrien och Babylonien, frodades under olika tidsepoker.

Civilisationerna lämnade efter sig ovärderliga kulturskatter och monument, men när IS tog kontroll över området började en skoningslös förstörelse av fornlämningarna. Med detta ville IS förhindra vad man ansåg vara avgudadyrkan.

Återskapar det som förstörts

Den irakiska arkeologen och författaren Jawad Bashara har levt flera årtionden i exil, men nu, efter IS härjningar i hans hemland, har han återvänt. Med hjälp av ny teknik hoppas Jawad kunna återskapa det som har blivit förstört.

Till sin hjälp har han lokala guider, arkeologer och andra forskare. Målet är att skapa ett slags virtuellt museum, med 3D-modeller av monument och föremål från de storslagna civilisationerna.

Se “Slaget om Babylons skatter”, i Vetenskapens värld på SVT Play redan nu, eller i  SVT2 20:00 måndag den 24 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.