FÖRDJUPNING: Tillväxtdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du se intervjuerna bakom programmet och nyinspelade intervjuer med internationella toppforskare.

Tim Jackson, professor i hållbar utveckling, University of Surrey, Storbritannien. Inledde den nuvarande tillväxtdebatten med sin rapport Prosperity Without Growth. Menar att tekniska genombrott inte kommer att räcka för att klara den enorma omställning världen står inför – det kommer enligt Jackson krävas ekonomiska systemförändringar och att den rika världen utvecklar modeller för att fortsätta utvecklas, utan ekonomisk tillväxt i dagens mening. Samarbetar med den kanadensiske miljöekonomen Peter Victor, och menar att Victors forskning visar att fortsatt utveckling och välstånd i den rika världen är fullt möjligt utan dagens tillväxtfokus.

Peter Victor, miljöekonom, York University, Kanada. Författare till boken Managing Without Growth Menar liksom Jackson att fortsatt tillväxt som idag i den rika världen är ohållbart om världsekonomin skall hållas inom planetens gränser och utvecklingsländer ges utrymme till fortsatt tillväxt. Har utvecklat en ekonometrisk modell av Kanada och använt denna för att visa att landet kan ställas om till lågtillväxt – utan att äventyra välfärd, arbetslöshet eller statsfinanser. Nyckelreformer för att åstadkomma en fungerande lågtillväxtekonomi är enligt Victor arbetstidsförkortning, grön skatteväxling, och mer satsning på offentlig konsumtion och investeringar.

Johan Rockström, professor i naturresurshushållning och chef för Stockholm Resilience Center. Har tillsammans med en rad världsledande forskare inom miljö och hållbarhet tagit fram mått på planetens gränser och undersökt hur nära gränsen världsekonomin befinner sig idag. Menar att dagens tillväxtmodell är ohållbar. Menar också att grön tillväxt i bemärkelsen ny teknik inte kommer att räcka för att ställa om världsekonomin. Det behövs också ett paradigmskifte där den rika världens överkonsumtion hanteras och tydliga gränser sätts för resursförbrukning. Aktuell med boken Den stora förnekelsen, tillsammans med Anders Wijkman, om tillväxtens dilemma.

Sunita Narain, hållbarhetsforskare och aktivist, Center for Science and Environment, Indien. Menar att den rika världen radikalt måste förändra dagens tillväxtmodell – för att hålla planeten inom hållbarhetens gränser samtidigt som världens utvecklingsländer ges utrymme till fortsatt ekonomisk tillväxt. För detta krävs enligt Narain både åtgärder som pris på utsläpp och förnybar energi, men enbart traditionella marknadsmekanismer och ny teknik räcker inte, menar Narain. Tillväxten i sig, framför allt i den rika världen, måste omformuleras och betona välfärd och välbefinnande, istället för att som idag fokusera på konsumtion. Men framför all menar Narain att en grundläggande omfördelningen av planetens miljöutrymme är avgörande för att ha en chans att göra världsekonomin hållbar.

Pavan Sukhdev, fd ekonom vid Deutsche Bank, FN-rådgivare, författare till Green Economy Report och forskningledare för projektet The Economics of Ecosystems and Biodiversity. Stark förespråkare för grön ekonomi och att ekonomiskt värdesätta ekosystem och naturkapital. Menar att dagens tillväxtmodell och den rika världens överkonsumtion är ohållbar och att en nyckel är just att värdesätta naturen och att mäta utveckling och välstånd på annat sätt än genom dagens BNP-mått.

Sandro Scocco, Global utmaning, fd chefekonom Institutet för tillväxtpolitiska studier. Håller med Jackson och Victor om att dagens tillväxtmodell och konsumtionsmönster i den rika världen är helt ohållbara. Menar att vare sig Jackson och Victor eller mainstream-ekonomer sitter inne med svaren på tillväxtens dilemma. Den stora svårigheten med Jacksons och Victors lågtillväxtekonomi är enligt Scocco att samla politiskt stöd för reformerna. Menar själv att en nyckel för att klara den enorma omställning världen står inför är massiva offentliga satsningar världen över – en slags Green New Deal.

Klas Eklund, fd chefekonom SEB. Mainstream-ekonom och författare till boken Vårt klimat som förespråkar konceptet med grön tillväxt. Instämmer med Jackson och Victor att dagens tillväxtmodell är ohållbar, och att världen hittills inte lyckats frikoppla tillväxt från ökat miljöslitage. Men menar samtidigt att detta beror på att vi hittills inte försökt på allvar. Det som behövs är enligt Eklund krafttag vad gäller regleringar och priser för att skita ner. Hoppas i så fall att marknaden skall pressa fram den ny teknik som är nödvändig. Menar också, liksom Sukhdev, att dagens tillväxtmått i form av BNP, är missvisande och förlegat när det gäller utmaningen att göra världsekonomin hållbar.

Nicholas Stern, författare av den så kallade Sternrapporten och ekonomiprofessor vid London School of Economics. Håller starkt på konceptet med grön tillväxt – eller som han själv kallar det, en industriell revolution och övergång till en lågkolsekonomi. Nyckeln är enligt Stern att tillräckligt snabbt och brett få fram ny teknik och menar att uppgiften att frikoppla fortsatt ekonomisk tillväxt från ökat miljöslitage är den helt avgörande. Menar liksom Eklund att orsaken till att vi hittills misslyckats att frikoppla tillväxt från ökat miljöslitage beror på att vi inte försökt tillräckligt. Vänder på steken och kritiken från lågtillväxt-förespråkare med argumentet att lågtillväxt i den rika världen i sig inte heller kommer att räcka.

Jens Ergon

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.