Foto: TT

Förnybar energi ger nytt hopp

Uppdaterad
Publicerad

Det är den explosionsartade utvecklingen inom förnybart som är hoppet för världens klimat, hävdar ledande forskare. Efter snabba prisfall för sol och vind står elbilar nu på tur.

De flesta på klimattoppmötet i Paris överens om att det avtal som nu förhandlas fram är otillräckligt för att undvika allvarliga klimatförändringar. Ändå finns en säregen känsla av hopp bland många på plats. Orsaken är en utveckling som tagit fart de allra senaste åren – långt bortom de segdragna klimatförhandlingarna.

Snabbare än alla förutsägelser

– Förnybar energi har vuxit betydligt snabbare än någon trodde var möjligt för bara fem år sen. Alla projektioner för hur branschen skulle växa har slagit fel, berättar den ledande tyske klimat- och energiforskaren Niklas Höhne.

#vårtklimat

Höhne och hans forskargrupp har under veckan presenterat en ny rapport om utvecklingen för förnybar energi – en i raden med samma budskap.

Utbyggnaden för vind och sol har skjutit i höjden det senaste decenniet, och priserna har fallit lika raskt.

För vindkraft har utvecklingen gått mer än dubbelt så snabbt som man trodde för tio år sen. För solenergi tio gånger så snabbt. Kapaciteten för vindkraft närmar sig nu 400 gigawatt, för solenergi 200 gigawatt. Enbart vindkraften är nu större än världens samlade kärnkraft.

– I nyckellandet Kina har man dubblerat sitt mål för förnybar energi tre gånger under det senaste decenniet. Totalt investeras det idag i världen mer i förnybar energi än för alla andra energislag tillsammans, berättar Niklas Höhne.

Paradigmskifte

Tomas Kåberger, professor vid Chalmers, före detta chef för Energimyndigheten och expert på förnybar energi, instämmer i beskrivningen:

– Det handlar om ett paradigmskifte för hela världens energibransch. Vind är nu det billigaste energislaget. Sol är snabbt på väg dit. Och samma utveckling tycks nu vara på gång när det gäller elbilar och batteriteknik.

Han pekar på de satsningar som gjorts i Tyskland, Kina och USA.

– Det är det här som är nyckeln. En liten grupp länder går före och satsar och stödjer initialt den nya tekniken. På så sätt kan den skalas upp, priserna pressas, och tekniken sedan spridas över världen och få hela den globala marknaden att tippa över, säger Niklas Höhne.

Elbilar och batterier nästa genombrott

– Nästa teknik som tycks vara på väg att passera tröskeln och slå igenom på bred front är elbilar. Här satsas det idag stort i Norge, Kina och Kalifornien. Och kostnaderna håller snabbt på att sjunka. Snart kan marknaden för elbilar också passera tröskeln. Redan nu är 20 procent av de bilar som säljs i Norge elbilar. Fortsätter det så kan den sista fossildrivna bilen i Norge säljas 2025.

Men varför har ni forskare och experter tagits på sängen av utvecklingen?

– Visst trodde man att det här skulle hända någon gång. Men när det nu hänt så har förändringen gått betydligt snabbare än någon kunde föreställa sig, säger Tomas Kåberger.

Hoppet för tvågradersmålet

Han menar att det är bråttom och att de fossila utsläppen måste ner mycket snabbt för att hålla jordens uppvärmning under två grader:

– Det är därför den här utvecklingen ingjutit nytt hopp. Förut misströstade många att en så snabb omställning skulle vara möjlig. Nu växer tilltron till att det faktiskt kan gå att klara. Och dessutom utan att det kostar väldig massa pengar.

– Kan vi bara göra om samma trick som för sol och vind på andra områden, som batterier, elbilar och energieffektivisering så kan det gå lika snabbt där. Det handlar om att få till en grupp visionära länder som vågar satsa och stötta teknikerna initialt, menar Niklas Höhne.

”Tyskland räddade världen”

– Ta Tyskland. De har gjort en enorm satsning på förnybart. Det har kostat Tyskland mycket pengar. Men i gengäld har Tyskland mer eller mindre räddat världen genom sin satsning, säger Tomas Kåberger.

Räddat världen? Räcker den här utvecklingen verkligen för att klara tvågradersmålet?

– Det är mycket svårt att säga. Men idag framstår det i alla fall som möjligt. Så var det inte för bara några år sen, menar han.

2440 planerade kolkraftverk

Samtidigt finns andra utvecklingstrender som är betydligt mindre positiva.

– Parallellt med den snabba tillväxten för förnybart så finns stora planer på fossil energi. Idag finns planer på att bygga 2440 nya kolkraftverk världen över. Det handlar framför allt om länder som Indien och Kina. Men också Japan och EU. Byggs dom här kraftverken så spräcks 2-gradersmålet oavsett hur snabbt det förnybara växer, säger Niklas Höhne.

– Allt fler företag ser den snabba förändringen med förnybart och vill vara en del av den. Men det gäller inte alla. De finns också många energibolag som ser utvecklingen som ett hot mot deras tillgångar. De försöker bromsa och påverka det politiska systemet så att utvecklingen inte ska gå så fort, säger Tomas Kåberger.

Ett vägskäl

Enligt Niklas Höhne är kommande år avgörande. Antingen fortsätter världen bygga in sig i en användning av fossila bränslen som obönhörligen kommer att spräcka tvågradersmålet – eller så satsar man helhjärtat på en omställning.

– Det står just nu och balanserar. Världen befinner sig i ett vägskäl. Vi har möjlighet att massivt investera i en värld som inte längre behöver någon fossil energi. Eller så fortsätter vi investera i fossilt. Och de här besluten fattas idag. Inte om fem eller tio år, utan i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet