”Ett öra tar några veckor att tillverka.” Foto: SVT

Forskarna skriver ut nya öron

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden kan patienter få nya organ med hjälp av 3D-teknik. Med en så kallad bioprinter skrivs och trycks just nu mänskliga kroppsdelar av celler ut på Chalmers i Göteborg. Först ut är öron.

3D-bioprintern är den första skrivaren som kan använda både material och celler samtidigt. Med hjälp av den kan man skriva ut levande vävnad och forskarna på Chalmers har hittills skrivit ut mänskliga öron.

På öronen kommer sen hud att växa så att det ser ut som ett vanligt öra.

–Mindre delar tar från några minuter till ett par timmar när man printar med celler. Ett öra tar några veckor att tillverka, säger Paul Gatenholm som är professor i biopolymerteknologi på Chalmers tekniska högskola.

Måste kunna leda blod

För att de nya organen ska överleva måste man lyckas leda blod genom dem. Öron som tillverkats i Göteborg och luftrör som skrivits ut i bioprinter utomlands är enklare att tillverka eftersom dessa inte kräver lika många blodkärl.

Men flera försök visar att det inte är omöjligt med komplexa mänskliga organ. Nästa steg är att börja med levertillverkning och hittar man lösningen på problemet med tillräcklig med blodkärl så hoppas forskarna att det allra svåraste, att skriva ut ett hjärta, ska få stort genomslag.

Printer istället för donator

–Min vision är att en sådan här 3D-bioprinter kommer att finnas på varje sjukhus i operationssalen. Då behöver man inte organdonatorer utan donerar egna celler och multiplicerar dessa tillsammans med annat material, säger Paul Gatenholm.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer