• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Havsnivåerna stiger mer än beräknat

Uppdaterad
Publicerad

Havsnivåerna stiger betydligt snabbare än vad FN:s klimatpanel (IPCC) förutspådde i sin prognos 2007, visar en ny studie. Forskarna anser att IPCC underskattat de smältande glaciärisarnas effekter på de globala havsnivåerna.

De nya rönen presenteras lagom till FN:s just inledda klimatförhandlingar i Doha, Qatar. Deltagarna ska diskutera en förlängning av Kyotoavtalet och börja förhandla fram ett nytt klimatavtal från 2020.

Enligt forskarna visar satellitmätningar att de globala havsnivåerna från början av 1990-talet och fram till och med 2011 stigit med 3,2 millimeter per år, betydligt mer än de 2 millimeter årligen som IPCC spått.

”Inte oväntat”

Det är en 60 procent snabbare nivåhöjning än vad FN:s klimatforskare räknade med 2007, skriver forskarna i tidskriften Environmental Research Letters.

Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, är inte förvånad över resultaten.

– Det är inte oväntat. Redan när IPCC lämnade den här uppgiften 2007 tyckte många den var konservativ. Sedan dess har det dessutom hänt en del, särskilt med inlandsisarna. Man har förmodligen underskattat effekterna av smältande glaciärer, framför allt på Grönland, säger han.

Smältande glaciärisar

Det är något som också studien visar – allt större ismassor försvinner från istäckena på Grönland och i delar av Antarktis. Forskarna varnar därför för att IPCC:s prognos på en höjning med upp till 59 centimeter till 2100 kan vara i underkant, något som också Michael Tjernström håller för troligt.

Stefan Rahmstorf, som lett studien, uppskattar att havsnivåerna kommer att höjas med mellan en halv och en meter fram till 2100, och kanske mer. Flera andra studier på senare år har förutspått en ännu större höjning, med en meter eller mer till slutet av seklet.

  • FN:s klimatpanel, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), inrättades 1988. Den ska sammanställa och utvärdera rapporter om klimatförändringarna, byggda på aktuella vetenskapliga studier granskade av oberoende forskare.
  • Den första utvärderingen kom 1990, och nya följde 1995, 2001 och 2007. Den femte utvärderingen ska vara klar 2014.
  • Rapporten 2007 fick stort genomslag: Slutsatsen var att den pågående globala uppvärmningen på jorden med högsta sannolikhet beror på utsläppen av växthusgaser. Samma år tilldelades IPCC Nobels fredspris.
  • Panelen har kritiserats för faktafel och överdrifter, och dess arbete granskas nu av fristående experter.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatmötet i Doha

Mer i ämnet