Laila Aslo äter inte sötsaker efter att ha fått diagnosen diabetes. Foto: SVT

Hon fick diagnosen diabetes efter flykten till Sverige

Publicerad

För de som får veta att de har diabetes typ 2 gäller det att ändra livsstil för att sjukdomen inte ska förvärras. Det kan vara extra svårt för den som befinner sig i ett nytt land och inte kan språket.

Laila Aslo tar emot oss i en liten enrumslägenhet utanför Södertälje. Hon är i 60-årsåldern och kom nyligen till Sverige från Syrien tillsammans med sin man.

Vi träffar henne för att höra om hennes diabetessjukdom. Hon är en av de många personer från Mellanösternregionen som bor i Sverige och har fått diagnosen diabetes typ 2. Forskning visar att risken att få diabetes typ 2 är betydligt högre för personer som har rötter i den delen av världen än för dem som har svensk bakgrund.

Fick sjukdomen i Sverige

Laila Aslo gick regelbundet på hälsokontroller i Syrien och är övertygad om att hon fick sjukdomen i samband med flykten till Sverige. Och på grund av kriget och  den stress hon kände.

– Jag blev inte överraskad. Vi var rädda under kriget, för alla bomber och offensiver. De första två veckorna i Sverige mådde jag jättedåligt, jag förväntade mig vilka sjukdomar som helst. Vi var under så stor press, berättar hon samtidigt som hon förbereder fika.

Sötsaker viktiga

Förutom en skål med svenska kolor lägger hon fram olika sorters kakor. Sötsaker är viktigt i den arabiska kulturen, förklarar hon.

– Det måste finnas att bjuda på till gäster och barn. Alltid, säger hon och ler.

För att bromsa sjukdomen gäller det att lägga om kosten och börja motionera. Laila Aslo har även fått mediciner för att sänka blodsockret och blodfetterna.

Vissa kan ha svårt att ta till sig råd om att ändra livsstil. Särskilt svårt kan det vara för den som befinner sig i ett nytt land, enligt flera läkare. Men Laila Aslo beskriver sig själv som en modern människa som litar på expertisen inom vården.

Följer träningsprogram

Hon tar nu promenader och följer ett träningsprogram med övningar att göra hemma som hon har fått på vårdcentralen. Och numer äter hon inte sötsaker alls. Inte ens för mycket frukt.

– Socker och kakor – nej! säger hon och viftar avvärjande med handen.

– Det är skadligt för mig så varför ska jag äta?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.