Hönor lurar mindre attraktiva tuppar

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Stockholms universitet har nu studerat hur hönor väljer vilka tuppar som ska få befrukta deras ägg.

Att hönor gör sig av med överflödig sädesvätska har man känt till sedan tidigare. Men ny forskning visar att hönorna väljer att göra sig av med just den sperma som kommer från tuppar som man antar att de inte vill ska befrukta deras ägg.

Hönorna parar sig med samtliga tuppar, men det innebär alltså inte att tupparna i samma utsträckning får befrukta äggen. Hönorna väljer nämligen efter parningen att göra sig av med sperma från vissa av tupparna.

Forskarna såg att hönorna med större intensitet gjorde sig av med sperma från tuppar som stod lägre i rang, jämfört med tuppar med hög rang i gruppen.

Studien publiceras i septembernumret av den vetenskapliga tidskriften The American Naturalist, och den ses som intressant ur en evolutionsbiologisk aspekt: I de djurarter där hannarna bestämmer över själva parningen, så kan det ändå vara honorna som har det avgörande inflytandet över det biologiska urvalet vid fortplantningen.

– Dessa resultat visar att promiskuösa honor aktivt kan prioritera vissa spermier och få ett starkt och förutsägbart inflytande över befruktningen. På så vis kan de behålla kontrollen över faderskapet även i dessa djurarter, säger Rebecca Dean, evolutionsbiolog vid Uppsala universitet, och den som har lett studien.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.