Hörselskador misstänks ge demens

Uppdaterad
Publicerad

Hörselnedsättning verkar bidra till utvecklande av demens, enligt en ny amerikansk studie.

Forskarna följde under 18 år 600 personer i åldern 36-90 år. Från början hade ingen i studien problem med minnet. När projektet avslutades 2008 hade dock flera drabbats av någon form av demens, t.ex. Alzheimers sjukdom.

Nära 30 procent hade nedsatt hörsel då studien startade. Bland dessa var det fler som blev dementa under studiens gång än det var i jämförelsegruppen. Ju större hörselnedsättning, desto större var också risken för demens. För Alzheimers sjukdom ökade risken med 20 procent för varje tiotal decibel av hörselnedsättning, visar studien som publiceras i tidskriften Archives of Neurology.

Forskarna har flera hypoteser om vad som kan ligga bakom sambandet.

Underliggande process

Det kan möjligen vara så att demens är överdiagnosticerat bland personer med hörselnedsättningar, eller det omvända förhållandet – att personer med demenssymtom i alltför hög grad diagnosticeras ha hörselnedsättningar.

Det kan finnas en underliggande neurologisk process som är gemensam. Men det kan också vara så att dålig hörsel i sig bidrar till att utveckla demens.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.