På Västerbron i Stockholm har många par låst fast sin kärlek. Foto: Scanpix

Tonåringar behöver ingen relationsterapeut

Uppdaterad
Publicerad

Kärlekspar som löser konflikter är lyckligare och relationen håller längre. Men det verkar inte gälla för tonårskärlek. I en ny psykologisk studie visar holländska forskare att det inte har någon större betydelse för framtida relationer hur bråk hanteras i unga år.

Många vetenskapliga artiklar har slagit fast att det är bra för en relation att lösa konflikter. Det ger tid för återhämtning och kärleksrelationen håller längre. Men det här verkar främst gälla vuxna par. I en ny studie från holländska Radboud universitetet skriver artikelförfattarna att när det gäller tonåringar så spelar konfliktslösning inte så stor roll.

Oväntat resultat

Författarna har studerat 80 heterosexuella par, 13-19 år, under flera år, om hur de till exempel behandlar bråk kring olika åsikter, svartsjuka, lögner och att dejta andra.

Resultatet visar att sannolikheten för ett par att bryta upp var oberoende av hur bra eller dåligt de hanterade eller löste meningsskiljaktigheter. Och det här verkar heller inte påverka dem längre fram i livet.

Även om tonåringarna lyckades lösa konflikten är det inget som säger att de är mer benägna att hålla ihop över tid. Tvärtemot vad forskarna trodde.

– Eftersom det är så väldokumenterat att det är bra att lösa konflikter i relationer, blev vi förvånade över resultatet, säger Thao Ha, vid Radboud universitet, som lett studien.

– Studier av vuxna relationer har tydligt visat att olösta konflikter ofta leder till att par skiljer sig och har ett sämre välbefinnande. Men tonåringar som gör slut, utan att lösa sina konflikter, verkar inte påverka deras framtida romatiska relationer, säger Thao Ha till SVT.

Tonårskärlek en kul fritidsaktivitet

Förklaringen kan vara att tonårskärlek mer ses som något tillfälligt, mer en kul fritidsaktivitet än ett livslångt engagemang. Därför är det heller inte så viktigt att bli vän med sin före detta.

Däremot kvarstår slutsatsen att det som vuxen är oerhört viktigt att lösa en konflikt med sin partner för att få tillfredsställelse i nya relationer och välbefinnande i allmänhet.

Artikeln ”Do Conflict Resolution and Recovery Predict Survival of Adolscents' Romantic Realtionships” publiceras i dag i den vetenskapliga tidskriften Plos One.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer