Korallreven hotas av massdöd

Uppdaterad
Publicerad

Korallreven är inte bara oerhört exotiska och vackra inslag i havsmiljön. Dom har funnits i 250 miljoner år och spelare en nyckelroll i havens ekosystem. Korallerna är havens mest artrika ekosystem, och när dom bleknar eller dör ut försvinner levnadsvillkoren för mängder av andra havslevande djur.

– Det finns fyra stora hot mot korallreven idag, säger professor Nancy Knowlton till vetenskapsnyheterna när hon nyligen besökte Sverige.

– Utfiskning, dålig vattenkvalitet, främmade arter som tar över och så det idag största hotet: koldioxidutsläppen och dess olika konsekvenser.

Ungefär 80 procent av korallerna i Karibiska havet, och 50 procent i Stilla havet har redan försvunnit och mer av korallerna riskerar att försvinna om vi inte sätter in kraftfulla motåtgärder och minskar koldioxidutsläppen.

Den pågående temperaturhöjningen värmer också upp haven vilket leder till att korallerna bleknar och blir mindre livskraftiga. Koldioxidutsläppen leder till att kolsyra bildas i haven och sänker ph-värdet. Haven försuras vilket stör kalkprocessen i korallerna. Utan kalk blir korallerna svagare och kan eroderas bort.

Ett annat problem är höjda havsvattennivåer. Korallerna lever nära ytan och är beroende av solljus för sin överlevnad. När havsvattennivåerna höjs når inte lika mycket solljus fram till korallerna.

– Hoten mot havens korallrev är större än hoten mot jordens regnskogar, säger Nancy Knowlton.

Korallernas överlevnad är oerhört viktig även för oss människor för haven är en av våra främsta naturresurser och matreserver. Och inte bara det; korallerna är ett naturligt skydd mot erosion runt städer och fungerar som vågbrytare. Redan ser vi hur öar spolats bort utanför Sri Lanka eftersom korallerna kring öarna dött ut.

Många kustnationer kommer alltså få stora problem om korallreven fortsätter att dö ut för med korallerna försvinner skyddet mot havens vågor och erosionskraft.

Bodil Appelquist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.