Ny forskning visar att det kan vara din lever som gör att du kan avstå sötsaker. Foto: TT

Levern kan stoppa sötsug

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara levern – inte din självkontroll – som gör att du kan säga nej till sötsaker. Två oberoende forskarlag har hittat bevis för hur en hormon påverkar sötsuget hos möss och apor.

Hormonet FGF21, som sedan tidigare härletts till levern, visar sig nu kunna ha en kraftfull effekt på det centrala nervsystemet och därigenom kunna styra födointaget, enligt en av forskarna, Steven A Kliewer på University of Texas Southwestern Medical center. En enda dos av hormonet har visat sig kunnat få en apa att nästan helt förlora intresset för sockervatten.

Forskare varnar

Kliewer varnar dock för att redan nu tro att hormonet kan bli ett universalmedel för att hålla tillbaka sockerkonsumtion. Han påpekar att man också bör undersöka om FGF21 orsakar depression, eftersom behovet av att stoppa i sig sötsaker har starka kopplingar till humöret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.