Så fungerar akut altruism

Uppdaterad
Publicerad

Du står inför valet att slänga dig i det iskalla vattnet för att rädda en drunknande person. Vad är det första du gör? Kastar du dig ut i vågorna utan att tänka på riskerna du själv utsätts för? Eller står du kvar och funderar en stund, överväger för- och nackdelar och samlar mod?

Att samarbeta, det vill säga att utföra handlingar för gruppens bästa, är en grundsten i vårt liv som sociala människor. Forskare vid Yale University har nu undersökt hur vi agerar vid den allra yttersta sortens samarbete; att riskera sitt eget liv för att rädda en främlings. Det visar sig att vi oftast handlar helt impulsivt, utan närmare eftertanke på den fara vi utsätter oss själva för.

Instinktivt och osjälviskt

Det kallas altruism och innebär att man hjälper andra utan att önska något i motprestation. Forskarna har gått igenom intervjuer med 51 personer som alla fått en tapperhetsmedalj för ett hjältedåd där de räddat livet på en annan person med sitt eget liv som insats. Det man tittat efter är om dessa hjältar har handlat instinktivt utan tanke på den fara de själva utsätter sig för eller om de tagit sig tid att överväga beslutet att hjälpa personen i nöd noggrant.

– Vi ville se om människor som utför extremt altruistiska handlingar gör det utan att tänka, eller om det tvärtom behövs en medveten självkontroll för att övervinna negativa känslor som rädsla. Våra analyser visar att en övervägande del av personerna agerat snabbt innan de hunnit tänka efter, säger David Rand som är huvudförfattare till studien.

Evolutionära mekanismer

Stefan Einhorn är professor på Karolinska institutet och har författat ett antal böcker om altruism och snällhet. Han tycker att forskarna vid Yale har tagit upp en väldigt viktig frågeställning.

– Vad skulle hända om vi faktiskt hade tagit oss tid för att stanna upp och tänka efter innan vi gjorde något osjälviskt i en nödsituation? Då kanske vi inte längre hade varit villiga att ta risken att hjälpa den nödställda, säger han.

Stefan Einhorn tror att den här instinkten att rädda livet på en annan människa innan vi hinner tänka på konsekvenserna, kan vara den mekanism som gjort att vi räddat livet på våra artfränder genom evolutionen.

– Vi verkar ha en intuitiv drivkraft att hjälpa andra eftersom vi är biologiskt programmerade att försöka rädda människor i nöd. Det är ganska fint tycker jag!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.