Michael Mosley testar köttdieten i Vetenskapens Värld. Foto: BBC

Maten som skyddar dig mot köttets farligheter

Uppdaterad
Publicerad

Att äta mycket kött från nöt, fläsk, lamm, älg och andra typer av rött kött ger en ökad risk att utveckla tjocktarmscancer. Men en kall potatissallad kan motverka köttets farliga egenskaper.

Mat rik på resistent stärkelse hjälper tjocktarmen att hålla cancercellerna på avstånd. Resistent stärkelse finns det gott om i kokt potatis som har fått svalna, men också i gröna bananer, kikärter, linser och bönor.

Överdos av kött

En grupp australiensiska forskare vid Flinders University i Adelaide lät 23 friska försökspersoner äta 240 gram tillagat kött om dagen i fyra veckor. Det är en rejäl överdos. World Cancer Research Foundation har deklarerat att en konsumtion med mer än 70 gram om dagen ökar risken för att drabbas av tjocktarmscancer.

Forskarna tog vävnadsprover från försökspersonernas tarmar och kunde se att många av deltagarna på den korta tiden hade hunnit utveckla cellskador som tydde på ett förstadium till cancer. Men de försökspersoner som samtidigt fått en dos resistent stärkelse i form av ren majsstärkelse uppvisade inte de här förändringarna.

– Det här är en liten studie som ger förslag till vad det är för mekanism som gör att rött kött ger uppkomst till tjocktarmscancer och hur resistent stärkelse motverkar skadorna, säger Joseph Rafter som är professor vid institutionen för biovetenskaper och näringslära på Karolinska Institutet.

De australiensiska forskarna kunde se förändringar i tarmcellernas arvsmassa i ett område som brukar vara aktivt när frisk vävnad omvandlas till att bli elakartad.

Magbakterier hjälper till

Resistent stärkelse bryts inte ner förrän den har nått tjocktarmen, där magbakterier omvandlar stärkelsen till nyttiga fettsyror som smörsyra. Smörsyra motverkar de processer som orsakar skador på tarmcellernas arvsmassa och hindrar cancercellerna att dela och föröka sig. Sedan länge är det känt att också en fiberrik kost har samma effekt.

I filmen som Vetenskapens Värld visar på måndag äter Michael Mosley en köttrik diet under en månads tid för att undersöka vad det röda köttet gör med hans hälsa. Michael Mosley fick sitt stora genomslag i Sverige med filmen om 5:2 dieten som vi visade i Vetenskapens Värld våren 2013. Dieten fick många anhängare som både ha förbättrat sina blodvärden och gått ner i vikt. Men köttdieten han testar i kvällens program är inte att rekommendera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.