Minskat ozonhål ökar klimatuppvärmningen

Uppdaterad
Publicerad

Den stora framgång som världen haft när det gäller att minska utsläppen av bland annat freoner leder nu till att uppvärmningen av klimatet kan öka ytterligare.

Freonerna har skadat ozonlagret och lett till att det tunnats ut över Antarktis vilket haft en avkylande effekt på klimatet. Men med minskande utsläpp läker ozonlagret och den avkylande effekten minskar. När ett klimatproblem åtgärdas leder det alltså till att ett annat klimatproblem förvärras.

Ozonlagret finns mellan 15 och 30 kilometer upp från jordytan och skyddar jorden från alltför stark ultraviolett strålning från solen. Under 80- och 90-talen blev världen uppmärksammad på att ozolagret höll på att tunnas ut över sydpolen på grund av våra mänskliga utsläpp som skadar ozonet. Och när ozonlagret tunnas ut ökar instrålningen av UV-strålarna som är skadlig för allt levande på jorden.

Kunskapen om dom så kallade ozonhålen ledde till att vi globalt faktiskt lyckats minska utsläppen av bland annat freoner så pass framgångsrikt att ozonlagret nu stabiliserats och kan börja byggas upp igen. Men när detta problem nu är på väg mot sin lösning leder det samtidigt till att ett annat problem blir mer akut, nämligen klimatförändringarna. Det här visar en studie gjord av forskare vid universitetet i Leeds, Storbritannien som nu publiceras i Geophysical Research Letters.

Det tunna ozonlagret vid Antarktis har nämligen lett till att vindarna ökat i hastighet kring Antarktis. Vindarna har fört med sig fler saltpartiklar från havet upp till atmosfären och fler vita moln har bildats. Molnen har i sin tur reflekterat bort mer av strålningen från solen så att den inte påverkat jorden i samma utsträckning. Molen har alltså en avkylande effekt på klimatet visar forskningen.

– Man kan säga att det uttunnade ozonlagret hittills dolt en del av den uppvärmning som världen är inne i, säger Hans-Christen Hansson, professor i tillämpad miljövetenskap på Tekniska högskolan i Stockholm.

När nu ozonlagret återhämtar sig minskar samtidigt vindarna och därmed dom vita molnen och deras reflekterande förmåga vid Antarktis. Jorden går alltså miste om den avkylande effekt som molnen haft. Det här leder till att den uppvärmning som utsläppen av växthusgaser orsakar ökar. Ett klimatproblem har alltså dolt effekterna av ett annat.

Kan då fortsatta utsläpp av freoner och andra partiklar som tunnar ut ozonlagret vara ett sätt att minska effekterna av klimatförändringarna?

– Nej, absolut inte. Att åtgärda ett klimatproblem genom att förstärka ett annat är en farlig väg att slå in på, säger Hans-Christen Hansson.

Bodil Appelquist

Anders Nord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.