Två älgkalvar i deras hage på ett zoo. Foto: TT

Mystisk älgsjuka värre än väntat

Uppdaterad
Publicerad

Älgar med stora sår på ryggen har blivit en vanligare syn i svenska skogar. Statens veterinärmedicinska laboratorium (SVA) uppmanade inför årets jakt jägarna att rapportera in fynd av älgar med hudsår.

– Det är svårt att veta omfattningen. Vi trodde väl att vi skulle få in 20, 30, 40 fall och vi har kanske fått reda på 150. Det var mycket mer omfattande än vad vi någonsin trodde, säger statsveterinären Torsten Mörner.

SVA vet inte vad som orsakar såren men det finns tre gemensamma nämnare: det är i princip bara tjurar som drabbas, de har oftast stora horn och fynden har gjorts i landets södra delar.

– Det var en nyhet för oss också att det bara var i södra Sverige. Det talar ju för att det kanske är någonting som spridit sig söderifrån in i Sverige, säger Torsten Mörner.

SVA utreder flera olika teorier om vad som orsakar hudsåren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer