”Nobelkommittén måste ändra beslutet”

Publicerad

Det går inte att ge Nobelpriset till en person som avlidit, på den punkten är stadgarna solklara, säger Nobelmuséets vice chef Anders Bárány.

Idag meddelades att kanadafödde Ralph Steinman skulle få ena halvan av Nobelpriset i medicin, för sina upptäckter kring immunförsvaret. Vad Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet inte visste var dock att han avled redan i fredags.

”Man måste vara i livet”
Det här innebär också att han rent juridiskt inte kan få Nobelpriset, förklarar Anders Bárány, vice chef för Nobelmuséet. Bárány sitter också i Kungliga Vetenskapsakademien, som beslutar om Nobelpriset i fysik och kemi senare denna vecka.

– 1974 ändrade man i Nobelstadgan. Nu är det så att man måste vara i livet när priset tillkännages. Han dog i fredags så han kan inte få priset.

– Stadgarna är solklara på den här punkten. ”Arbete som utförts av en person senare avlidit får inte prisbelönas” står det där.

Pengarna tillbaka till stiftelsen
– Jag tror att de låter pengarna gå tillbaka till Nobelstiftelsen. Om de gör det så skulle jag gissa att de amerikanska släktingarna låter stämma Nobelstiftelsen.

En annan möjlighet är enligt Anders Bárány att låta ändra på stadgan, så att priset kan delas ut postumt. Det blir dock svårt att få en sådan stadgeändring att gälla retroaktivt.

Att någon släkting skulle kunna ta emot Nobelpriset i Ralph Steinmans ställe i år ser Anders Bárány som uteslutet.

– Den numera avskaffade möjligheten att få Nobelpriset postumt har bara utnyttjats två gånger. Det var när Karlfeldt fick Nobelpriset i litteratur 1931 och när Hammarskjöld fick fredspriset 1961.

Ekonomipristagare dog direkt när priset meddelats
– Däremot kan en släkting hämta ut Nobelpriset om pristagaren avlidit först efter att beslutet om Nobelpriset fattats, det hände William Vickrey, som avled i sin bil just när han fått veta att han tilldelats Nobelpriset i ekonomi 1996.

På Nobelkommittén på Karolinska institutet avböjer man att kommentera det uppkomna läget.

– Vi kan inte kommentera detta i nuläget, vi kan bara bekräfta att vi nåtts av nyheten att han avlidit, säger Ann-Marie Domanski på Karolinska institutet.

Under måndagskvällen väntas Nobelstiftelsen gå ut med ett pressmeddelande om huruvida den döde Steinman kan få Nobelpriset eller inte.

Linus Brohult
SVT Vetenskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer