• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Foto: CNRS/ELI/Lucioles Production

Nobelpristagare i fysik medverkar i omdebatterad film

Uppdaterad
Publicerad

En av årets nobelpristagare Gérard Mourou har hamnat i blåsväder efter ett klipp på Youtube där han dansar med lättklädda kvinnor på sitt laboratorium. Kungliga Vetenskapsakademien tar nu avstånd från videon.

Filmen är publicerad på Youtube och handlar om ELI, Extreme Light Infrastructure, ett forskningsprojekt som professor Gérard Mourou startat. Syftet var att presentera forskargruppen i en tävling.

Filmen börjar med en liten pojke med forskardrömmar. Senare får vi se hur Gérard Mourou kör sportbil till laboratoriet där han möts av studenter och forskare. Nobelpristagaren sluter upp i dans, omringad av kvinnliga kollegor som kastar av sig sina labbkläder. Filmen avslutas med att Mourou tar den lilla pojken i handen och går mot en tillsynes ljusnande forskarframtid.

Nobelpriset 2018

”Olämplig och obehaglig”

– Kvinnorna ses som accessoarer i ett experiment som styrs av äldre män som beter sig arrogant, säger Christian Rödel, från Helmholtz-Insitut Jena i Tyskland till SVT Vetenskap.

Han är en av Gérard Mourous forskarkollegor inom laserfysik och tycker att Mourous medverkan i filmen var ett stort misstag.

– Jag tycker den här videon är väldigt olämplig och obehaglig, säger han.

– Laserfysikområdet domineras av män och när en senior professor och förebild som Gerard Mourou gör en sådan video skadas forskningsfältet påtagligt, säger Christian Rödel.

Gjordes med humor

Gérard Mourou har sagt att han gjorde videon i en humoristisk anda och att han inte är stolt över den. Han ville visa att forskare kan slappna av.

Christian Rödel berättar att när filmen dök upp 2013 var den ett stort samtalsämne bland studenter och forskare inom laserfysik.

– Vissa spekulerade att filmen kunde kosta honom ett Nobelpris, säger Christian Rödel.

Men det gjorde den alltså inte. I tisdags tillkännagavs att Gérard Mourou kommer att få Nobelpriset i fysik tillsammans med Donna Strickland och Arthur Ashkin.

Påminnelse om att det inte är jämställt

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet är en stark förespråkare för jämställdhet inom universitetsvärlden och hon tycker filmen är pinsam.

– Den är en nyttig påminnelse för alla som gått omkring och sagt att det minsann råder jämställdhet inom den akademiska världen. Här får vi dokumentation på motsatsen. Och uppenbarligen okejad av en person som är på den absoluta toppen inom den vetenskapliga hierarkin – en nobelpristagare, säger hon.

Representerar inte kvinnosyn inom KVA

När SVT Vetenskap visar filmen för Göran K. Hansson, ständig sekreterare vid Kungliga Vetenskapsakademin säger han:

– Den representerar en kvinnosyn som Kungliga Vetenskapsakademin inte står bakom.

Tror du att sådana här yttringar kan vara en förklaring till att det finns så få kvinnor inom vetenskapen?

– Det vill jag inte spekulera i. Jag har inte sett några andra videos av det här slaget inom naturvetenskaperna.

Om ni hade vetat om den här filmen, hade det påverkat valet av pristagare?

– Nej det hade det inte gjort. Vi delar ju ut ett pris för insatser inom naturvetenskap, fysik i det här fallet, och inget annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet