Forskarna har kommit på ett sätt att analysera levande spermier utan att de dör under tiden. Det görs med hjälp av maskinen till vänster. Foto: University of Sheffield & TT

Ny metod för att undersöka levande spermier

Uppdaterad
Publicerad

Ett problem när man velat analysera spermier har varit att de dör under processen. Nu tror sig forskare ha hittat ett sätt att hålla dem levande. Det kan underlätta diagnostisering och i framtiden kanske leda till bättre behandling av fertilitetsproblem.

Om ett par har svårt att få barn kan det bero på nedsatt fertilitet, då brukar man bland annat analysera ett spermaprov från mannen. Med ny teknik kan man nu hitta molekyler som gör det möjligt att urskilja ”bra” sperma från ”dålig”, vilket är viktigt vid diagnostiseringen av fertilitetsproblem. 

”Resultat i världsklass”

Tekniken bygger på magnetisk resonansspektroskopi som är en metod som redan används för att kartlägga molekyler i celler och vävnader.

– Den har inte tidigare använts för att undersöka levande spermier, därför är våra resultat i världsklass, säger Martyn Paley, vid institutionen för infektion, immunitet och kardiovaskulära sjukdomar vid universitetet i Sheffield, Usa, och en av forskarna bakom studien.

Spermierna överlever analysen

Det visade sig att metoden inte skadar spermierna vilket betyder att de går att använda vid till exempel en provrörsbefruktning efter analysen, istället för att mannen ska behöva ge ännu ett prov.

De var dock tvungna att komplettera metoden med en separeringsteknik eftersom den magnetiska resonansspektroskopin också visar molekyler från sädesvätskan som spermierna befinner sig i.

Genom att låta spermaprovet snurra väldigt snabbt i en centrifug i flera omgångar kunde de separera spermierna från sädesvätskan så att de kunde se molekylerna i enbart spermierna.

Profil över molekyler

För studien användes spermaprov från friska volontärer och patienter. Utifrån datan de samlade in kunde forskarna bygga upp en profil över molekyler som fanns i spermierna och hur de skiljde sig mellan proverna. Det gjorde att de kunde avgöra hur god kvalitet spermaproverna höll.

– Det faktum att vi kan se skillnader i molekylära sammansättningar mellan bra och dålig sperma öppnar upp möjligheten för oss att utveckla en ny biologisk markör som hjälper vid diagnostisering. En dag kanske det gör det möjligt för oss att utveckla specifika behandlingar för män med dålig sperma som kanske kan ge dem en boost, säger Steven Reynolds, vid institutionen för infektion, immunitet och kardiovaskulära sjukdomar vid universitetet i Sheffield, Usa, och en av forskarna bakom studien.    

Resultaten av studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Molecular Human Reproduction.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.