Katter blir lugna av att lyssna på specialkomponerad katt-musik. Foto: Pexels

“Katt-musik” ger lugnande effekt vid veterinärbesök

Uppdaterad
Publicerad

Musik specifikt komponerad för katter har lugnande effekt vid veterinärbesök, visar en ny studie. Katterna fick höra klassisk musik, katt-musik eller ingen musik alls.

Veterinärbesök kan vara väldigt stressigt för katter. Men en ny studie har visat att katt-specifik musik har en tydligt lugnande effekt.

Musiken är komponerad utifrån katt-läten som kurrande och lapande. Man använder frekvenser i katters röstomfång, som ligger två oktaver högre än hos oss människor.

”Bra för katter och människor”

– Ser vi en positiv effekt som i den här studien ska man försöka använda den. Alla delar som gör att katter upplever ett veterinärbesök mindre stressfullt är bra – framför allt för katten men också för människorna runt om, säger Jenny Loberg, forskare i etologi.  

21 katter fick under tre olika veterinärbesök antingen höra det klassiska franska stycket Élégie av Gabriel Fauré, eller det här stycket kattmusik komponerat av musikern David Teje, eller ingen musik alls. 

Liten men bra studie

Katterna blev filmade och blev senare bedömda utifrån olika stress-faktorer som beteende och kroppshållning av forskare som inte kunde höra musiken.  

– Det här är en bra studie, man är ganska sträng mot sig själv. Även om det är få individer har man fått väldigt signifikanta värden för att kunna dra den här slutsatsen, säger Jenny Loberg.  

Men vad i musiken katterna hör är inte lika lätt att utröna.  

– Frågan är om de hade reagerat lika bra bara på kurrandet och jamandet, eller om de också gillar själva musiken? För att få reda på det måste man testa ljuden var och ett för sig, säger hon.

Musiken kan påverka veterinären

Studien indikerar även en svag förändring hos katterna när de fick höra klassisk musik, men inte tillräckligt för att kunna dra några slutsatser. 

– Det vore spännande att göra den här studien med fler katter, då skulle man kanske kunna se att den klassiska musiken lugnar veterinären och att det i sin tur lugnar katten, säger Jenny Loberg.  

Studien är publicerad Journal of Feline Medicine and Surgery och finns att läsa här. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer