• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur forskarna förbättrar molns reflektionskraft i hopp om att kunna sänka jordens temperatur. Foto: Vetenskapens världVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Nya moln ska sänka jordens temperatur”

Uppdaterad
Publicerad

Forskare letar efter nya sätt att bromsa den globala uppvärmningen. Moln som reflekterar mer solljus är ett omdiskuterat sätt som undersöks.

Så kallad geoengineering är en kontroversiell metod för att manipulera klimatet och kompensera för den globala uppvärmningen till följd växthusgaser som vi har släppt ut. Ett sätt är att skapa moln på konstgjord väg.

– Moln spelar en enorm roll för att kontrollera klimatet eftersom molnen reflekterar bort solljus från planeten, speciellt över haven. Där går solljus från att träffa en mörk ytan där solljuset absorberas, till att träffa de ljusa molnen där solstrålarna reflekteras tillbaka ut i rymden, säger Sarah Doherty, klimatforskare. 

Skapar tunna saltpartiklar

Forskarna vill veta ifall saltpartiklar kan förstärka molnens reflektionskraft och täcka tillräckligt stor del av havet för att temperaturen ska sjunka. 

– Det du behöver är som en snöblåsare, men partiklarna vi vill skapa är en tusendels så tjock som ett mänskligt hår. 

Ett spraymunstycke för saltvattenpartiklar är under utveckling i USA. Där utreds vilken storlek och hastighet som är optimal för partiklarnas spridning. 

– Därefter flyttar vi ut och testar i verkliga omständigheter, berättar Sarah Doherty. 

Risk för bieffekter

I Australien är forskning ute på fältet redan igång. Där undersöks ifall förstärkta moln kan kyla vattnet kring Stora barriärrevet. Vissa forskare tror att en global spridning av molnen kan sänka jordens temperatur. Men det finns risk för bieffekter, som rubbningar i ekosystem och regnmönster. 

– Det kommer nog att ta 15 till 20 år för att göra all forskning för att förstå vilken effekt vi kan få genom moln och vilka bieffekter det kan tänkas finnas, säger Sarah Doherty. 

Mer om hur forskarna jobbar för att ändra klimatet i måndagens Vetenskapens Värld ”Teknikerna som vill hacka klimatet”, kl 20.00 på SVT2 eller på SVT play redan nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet