Ny forskning visar att otur är orsaken bakom många cancerformer. Foto: TT

”Otur” viktigaste cancerorsaken

Uppdaterad
Publicerad

Otur är en viktigare orsak till cancer än ärftlighet och miljöfaktorer, visar en studie som publiceras i medicintidskriften Science av forskare på amerikanska Johns Hopkins-universitetet.

Studien omfattar flera olika cancerformer i en rad olika kroppsvävnader – dock inte bröstcancer och prostatacancer. I de undersökta cancerformerna hos vuxna kunde två tredjedelar förklaras av slumpmässiga genmutationer.

– Den här studien visar att du kan öka din risk att få cancer genom rökning eller andra dåliga livsstilsfaktorer, men många cancerformer beror huvudsakligen på otur, på så sätt att du får en mutation i en cancerdrivande gen, oberoende av livsstil och ärftliga faktorer, säger Bert Vogelstein, författare till studien och professor på Johns Hopkins, till AFP.

Forskarna anser att upptäckten innebär att det blir än viktigare att utarbeta metoder för att upptäcka cancer i ett tidigt stadium.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer