Nationalparken do Juruena i Brasilien. Foto: Renato Soares Moreira/Creative Commons, Wikimedia

Över hälften av Amazonas trädarter hotas

Publicerad

Varannan trädart i Amazonas har blivit så ovanlig att den riskerar att försvinna. Forskare larmar nu om att situationen är än mer kritisk än vad som tidigare varit känt.

Amazonas regnskogar harkrymt sedan 1950-talet på grund av avverkning, men först nu börjarforskare kunna se hur detta påverkat enskilda trädarter.

I en nystudie har man genom att jämföra data från skogsundersökningar medkartor som visar omfattningen av avskogningen, och även planeradeavverkningsprojekt, kommit fram till att uppemot 57 procent av derunt 15 000 trädarter som finns i Amazonas helt riskerar att försvinna.

8690 trädarter

Det kanröra sig om upp till 8690 trädarter som i dag kvalificerar sig föratt hamna på Internationella Naturvårdsunionens rödlista över artersom riskerar att bli helt utrotade eftersom de endast finns iAmazonas.

”Vi säger inte att situationen I Amazonas plötsligtförvärrats för trädarter, vi har bara tagit fram ett nytt sätt attberäkna hur många arter som har förloras, och var”, menar enav forskarna bakom studien.

Naturskyddsområden minskar hotet

Samtidigt visar undersökningen att situationen skulle ha varit ännu värre utan de naturskyddsområden som i dag finns i vissa delar av Amazonas, och att dessa skyddat många känsliga trädarter från att försvinna:

–Studien visar återigen på hur viktigt det är att bygga upp bådeeffektivt skydd och lokal förvaltning av världens regnskogar föratt inte förlora stora mängder av arter, säger Olle Forshed, som ärregnskogsexpert på Världsnaturfonden, WWF.

Anders Malmer, professorpå Sveriges lantbruksuniversitet, menar att det krävs bättrestrategier för hur skogsavverkningen fungerar i Amazonas:

– Om manbara jobbar med konservation och naturreservat, som kommer arternakanske bara att finns just där I framtiden, vilket är en storförlust för biodiversiteten i de andra delarna av Amazonas.

Referens:

Steege H, et al. Estimating theglobal conservation status of more than 15,000 Amazonian treespecies, Science Advances, 2015-11-20,DOI:org/10.1126/sciadv.1500936

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.