Även mild psoriasis ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Foto: Anne Stiernquist/ TT

Psoriasis kan ge utvidgade blodkärl

Uppdaterad
Publicerad

Om du har psoriasis kan det vara extra viktigt att se upp med cigaretterna, maten som bidrar till höga blodfetter och soffliggandet, menar forskare. En ny studie visar nämligen att risken för att kroppens största blodkärl kan utvidgas och därför brista ökar markant för personer med psoriasis.

Känner du också igen de röda, flagnande fläckarna som envist återkommer med sitt kliande? Om du inte har det själv har du säkert stött på någon annan med dessa symtom. Det är nämligen nästan 300.000 svenskar som lider av detta, även kallat psoriasis. Men vad både vårdpersonal och personer med psoriasis många gånger inte känner till är hur sjukdomen även påverkar kroppens insida.  

Även mild psoriasis 

I en ny studie har forskare riktat in sig på åderbråck på den stora kroppspulsådern. Man har gjort en undersökning på nästan hela Danmarks befolkning och kommit fram till slutsatsen att både personer med mild psoriasis och de med svår psoriasis har en avsevärt högre risk att drabbas av åderbråck i den stora kroppspulsådern. 

I Sverige räknas uppemot 300.000 personer ha psoriasis. Det är känt sedan tidigare att det finns en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och det gäller framför allt vid svår psoriasis. Studier med mild psoriasis har tidigare inte varit lika entydiga. 

– Vi brukar räkna med att 20 procent av dem med psoriasis har en så svår sjukdom att de även har en förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Mona Ståhle.  

Sjukvården missar detta 

Den här studien tyder på att även de med enklare symtom bör vara extra uppmärksamma på riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, särskilt när det gäller just åderbråck. Trots att man tidigare har vetat att det finns en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar för psoriasispatienter informerar sjukvården sällan om detta. Allt för sällan, enligt Mona Ståhle. 

– Jag tycker att man borde informera patienterna om detta, men det är svårt att få ut denna information. Husläkare som har en stor sjukvårdsbörda och många sjukdomar att hålla reda på vet inte alltid om detta. Det finns också många hjärtläkare som inte har kunskap om dessa risker, säger Mona Ståhle.  

Sjukvården har tidigare inte lagt något större fokus på risker för hjärt- och kärlsjukdomar hos personer med psoriasis. Mona Ståhle anser att detta bidrar med en pusselbit till kunskap om ämnet.  

– Vi har tidigare behandlat psoriasispatienter på ett otillräckligt sätt. Vi såg att de ofta var överviktiga med högt blodtryck och rökte mycket men som hudläkare koncentrerade vi oss på att behandla enbart huden, säger Mona Ståhle.  

Tips till dig med psoriasis 

Mekanismerna till vad som orsakar symtomen från psoriasis är ännu inte klarlagda. Det finns en del data som talar för att effektiv inflammationsdämpande behandling minskar dessa risker. Forskarna till studien vill även hävda att det kan vara samma typ av inflammation i blodkärlen som den man ser på huden. Men i det här läget är det bara en hypotes.  

Trots detta finns det några saker man själv kan göra för att minska symtomen. Mona Ståhle säger att man har märkt att de med psoriasis, som patientgrupp, röker mer och är mer överviktiga. Därför är hennes tips till personer med psoriasis att verkligen försöka ha koll på kända faktorer för hjärt- och kärlsjukdomar så som rökning, högt blodtryck, höga blodfetter och övervikt.  

– Försök kontrollera vikten även om det är jättesvårt, säger Mona Ståhle. Och behandla din psoriasis, inte bara för livskvaliteten, utan även för att minska riskerna.

http://newsroom.heart.org/news/psoriasis-severity-linked-to-rising-risk-of-abdominal-aortic-aneurysms?preview=8692

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.