Råttornas stresshormoner minskade när de körde de små platsbilarna

Råttor lärde sig köra små bilar – fick dem att slappna av

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid University of Richmond i USA lärde en grupp av 17 råttor att köra små plastbilar i utbyte mot matbitar. Studien visade att bilkörningen hjälpte råttor att känna sig mindre stressade.

Med hjälp av en liten elbil som är gjord av en plastbehållare på hjul, med ett aluminiumgolv och tre kopparstänger som fungerar som ratt lärde sig råttorna att köra. När en råtta stod på aluminiumgolvet och grep tag i kopparstängerna med tassarna, slutförde de en elektrisk krets som drev bilen framåt. Genom att trycka på någon av kopparstängerna rörde sig bilen i olika riktningar, rapporterar Washington Post.

Att lära sig att köra verkade få råttorna att slappna av. Forskarna kunde mäta halterna av två hormoner som utsöndras i råttornas avföring: Kortikosteron, som är en stressmarkör och dehydroepiandrosteron, som motverkar stress. Råttorna hade högre nivåer av dehydroepiandrosteron under bilkörningen. Detta tror forskarna kan kopplas till tillfredsställelsen att lära sig en ny färdighet.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.