Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur robotar och rymdsonder ska hjälpas åt för att få hem Marsproverna till jorden. Foto: Vetenskapens värld – Jakten på Mars hemligheterVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rymdutmaningen: Så ska forskarna forsla hem stenproverna från Mars

Uppdaterad
Publicerad

Just nu borrar rymdrovern Perseverance i Mars klippor efter spår av liv. För att få hem proverna till jorden utvecklar forskarna nya robotar och rymdsonder. 
– Att hämta hem Marsprover är det mest komplexa vi försökt göra med robotar, säger Julie Townsend, chef provtagningsrobotik på Nasa.

I februari i år landade Perseverance i Jezerokratern på Mars. Där har forskarna identifierat ett tidigare floddelta – ett bevis på att det funnits vatten på Mars. De närmsta två åren ska rovern borra i klipporna, bland annat efter tidigare liv i form av fossilerade mikrober.  

– Vi har inga geologer som kan knacka med geologhammare och kika i lupp eller droppa vinäger för att undersöka mineraler. Men vi har många instrument som kan analysera stenarna, säger geobiologen Tanja Bosak i Vetenskapens värld – Jakten på Mars hemligheter. 

Nya robotar krävs för att lyckas

Borrkärnorna samlas in och förvaras sedan inne i själva Rovern i väntan på att nya robotar kan skickas till Mars. De ska hjälpa till att i flera led transportera proverna tillbaka till forskarnas labb på jorden.

Rovern “Fetch” kommer att samla upp provtuberna och transportera dem till en mindre raket. Den släpper i sin tur ut de paketerade proverna som fångas upp av en återfärdssatellit som kretsar kring Mars i 12 000 km/h. 

– Den måste finjustera sin hastighet så att vi kan fånga ”basketbollen”. Bollen slukas och monteras i rymdfarkosten, säger Kelly Geelen, chefsingenjör för återfärdsfarkosten.

Vill du veta mer om hur forskarna utforskar Mars? Se Jakten på Mars hemligheter i Vetenskapens värld måndag 30 augusti i SVT2, kl. 20.00. Programmet går också att se redan nu på SVT Play. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Vetenskap
Mer Nyheter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur robotar och rymdsonder ska hjälpas åt för att få hem Marsproverna till jorden. Foto: Vetenskapens värld – Jakten på Mars hemligheter
Se hur robotar och rymdsonder ska hjälpas åt för att få hem Marsproverna till jorden. Foto: Vetenskapens värld – Jakten på Mars hemligheter