Foto: Christine Olsson/TT

Övervaka magen i din mobil

Uppdaterad
Publicerad

Svälj en kapsel och få information om hur din mage mår, i en app i din mobil. Forskare hoppas att kapseln i framtiden ska leda till bättre behandlingar för personer som lider av problem med ökad gasbildning.

Uppsvälld, gasig och bullrig. Vi har alla då och då problem med attde gaser vi har i magen inte passerar och försvinner ut som denska. Fler än var tionde svensk upplever att de har problem medgaser i magen och många lider av irriterad och känslig tarm, såkallad IBS, irritable bowel syndrome.

Med den nya kapseln, som inteär större än en vanlig värktablett, kan personer som har problemmed gasbildning i magen få information om hur tarmen påverkas avtill exempel en viss typ av mat, direkt till en app i sin mobil. Men forskarna hoppas även attökade kunskaper om hur tarmen reagerar ska leda till bättre och merindividanpassad behandling för personer som lider av tarmbesvär.

Testade på grisar

I försöket testade forskarna kapseln på grisarsom har liknande matsmältningssystem som oss människor. Kapselnplacerades i magen på grisarna och skickade sedan informationtrådlöst var femte minut till en mottagare utanför. För attanalysera hur olika maträtter påverkade gasmängden fick grisarnavarierande sorters dieter med antingen högt eller lågtfiberinnehåll. Forskarna kunde direkt få information om hur mycketgas som producerades och var gasen var mest koncentrerad, i magen,tunntarmen eller tjocktarmen.

Men försöken som endast utfördes påfyra grisar har för lite data för att man ska kunna dra någraslutsatser om hur väl metoden fungerar. Jonas Ludvigsson som ärprofessor på Karolinska institutet och även verksam vid Örebrosbarnsjukhus, och som forskar på magtarmkanalens funktion, menar attmetoden trots det är intressant.

– Metoden och produkten ärspännande även om det behövs ännu mer forskning och även tester påmänniskor, menar Jonas Ludvigsson.

Behöver referensmaterial

Ettannat problem är hur man ska använda den data som gasmätaren samlarin för att kunna påverka hur man mår i magen. Attgassammansättningen ändras eller att mängden vätgas plötsligt ökarär svårt att kunna dra några slutsatser av. Det gäller inte baraför privatpersoner som skulle ta emot informationen till sinmobiltelefon utan även för personer i vården.

 – Om jag skulleanvända den här kapseln på en patient så skulle jag inte veta vadjag skulle göra med informationen om att vätgas har ökat ellermetangasen har ökat. Det behövs mer data för att kunna ta fram ettreferensmaterial så att man kan tolka informationen, annars blirdet svårt att veta vad man ska göra med den, påpekar JonasLudvigsson.

 Men med ytterligare forskning och utveckling kangassensorn komma att användas även för andra syften. Det menarJonas Ludvigsson.

 – Om man till exempel tänker att inflammation ärkopplad till en viss tarmflora som i sig är kopplat till mer ellermindre gaser då skulle man kunna tänka sig att den här metoden kananvändas till andra tarmsjukdomar där inflammation har betydelse.Om man sedan behandlar en patient med anti-inflammatorisktläkemedel så kan ju gasnivåerna vara ett mått på hur väl man svararpå en behandling. Dessutom är det ju betydligt lättare att sväljaen kapsel än ett gastroskop.

Referens

Kalantar-zadeh et al. ”Intestinal Gas Capsules: A Proof-of-Concept Demonstration”, Gastroenterology, (12/1-2016).

http://dx.doi.org/10.1053/j.gastro.2015.07.072

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.