Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tror arkeologen att ökenspindel-figuren skapades för drygt 2000 år sedan. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Så skapades de tiotusentals uråldriga ökenlinjerna i Peru

Uppdaterad
Publicerad

För ungefär 100 år sedan upptäcktes de första Nascalinjerna: 2000 år gamla konstverk i Nazcaöknen i Peru.

– Många tror att rymdvarelser ritade upp geoglyferna. De är svårtydda och att skylla på rymdvarelser förenklar ju saken, säger arkeologen Markus Reindel i ”Vetenskapens värld – Nascalinjerna”.

Nascalinjerna, även kallade geoglyfer, kallas de runt 50 000 konstverk som är inristade i marken i Nazscaöknen. De skapades av Nascafolket och har väckt mycket debatt, både bland forskare och andra.

Vissa forskare menar att de hade en religiös innebörd. 

– Geoglyferna var ett rituellt landskap i deras religiösa ceremonier. Människorna samlades i öknen för att be gudarna om vatten och om goda skördar, säger arkeologen Markus Reindel.

Hittat taggostron

Den slutsatsen har arkeologer dragit efter att man bland annat har hittat ett taggostron. Taggostronet är en symbol för vatten och fruktbarhet och har troligen hämtats dit som en offergåva trots ett avstånd på flera hundra mil. 

– Ostronet är direkta arkeologiska bevis. Geoglyferna hade en religiös innebörd som uttryckes i ritualer som innebar dyrkande av vattnet och fruktbarheten, säger arkeologen Johnny Isla i ”Vetenskapens värld – Nascalinjerna”. 

I december 2022 rapporterade flera medier att peruanska och japanska forskare tillsammans upptäckt över 150 nya figurer. Geoglyferna föreställde bland annat människor och djur som katter, ormar, späckhuggare, fåglar, lamor och alpackor. 

Se ”Vetenskapens värld – Nascalinjerna” när du vill på SVT Play eller den 10/4 klockan 20 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.