Björnungar som spenderar 2,5 år med sina mammor blir allt fler. Foto: Ilpo Kojola

Jaktlagar gör brunbjörnar till mer omhändertagande mammor

Uppdaterad
Publicerad

Svenska brunbjörnar uppfostrar sina ungar allt längre än tidigare, vilket är kopplat till jaktregleringar som är tänkta att skydda honor och ungar.

Svenska brunbjörnar har nästan varit helt utdöda. På 1930-talet var den svenska björnstammen nere på endast 130 björnar, och vid samma tid infördes lagar för att skydda stammen.

Sedan dess har stammen repat sig. Idag finns runt 3 000 brunbjörnar i Sverige. Enligt en ny studie, som publiceras i tidskriften Nature Communications, har jaktlagarna också bidragit till en förändring i björnarnas beteende.

Undersökt svenska björnar

Ett internationellt forskarteam har undersökt svenska brunbjörnshonor och hur de tagit hand som sina ungar under de senaste 20 åren. De visar att de björnhonor som uppfostrar sin avkomma under en längre period har blivit allt fler.

– Det här är väldigt intressant resultat. Svenska björnar har tidigare varit ganska utsatta, så det är kul att se en ändring i deras beteende, säger Erik Ersmark, forskare på Naturhistoriska riksmuseet.

Människan har styrt urvalet

Björnarnas beteende har förändrats på grund av artificiellt urval, alltså hur människan kan påverka djurs egenskaper genom hur vi behandlar dem. Artificiellt urval styrs av människan, till skillnad från naturligt urval som styrs av naturen och miljön.

Aveln av hundar är ett exempel på artificiellt urval, där människor efter tycke och smak parat vissa hundar med varandra.

I det här fallet är det jägare som i viss mån styrt björnarnas beteende. Sveriges jaktlagar förbjuder jakt på björnhonor som har ungar.

– Om man förbjuder att döda björnmammor med ungar så stärker man beteendet hos de björnar som går längre med sina ungar, säger Erik Ersmark.

Björnhonor som går med sina ungar längre har alltså större chans att överleva. De har också större chans att få starkare avkomma som i sin tur kan ärva sin moders beteende.

Björnar i Sverige

Erik Ersmark ser positivt på att brunbjörnarnas beteende har förändrats, och att svenska björnungar i större utsträckning får en längre uppfostran. Men han påpekar också att det kan få vissa konsekvenser för människor.

–  Vi får allt fler björnar i Sverige och vi kan också se hur de vandrar längre söderut. Det kan vara ett problem för samhällen som inte är vana vid björnarnas närvaro. Men självklart är det bra att stammens situation förbättras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer