Foto: TT

Sömbrist kan ge snuva

Uppdaterad
Publicerad

Nu när hösten kommit brukar förkylningsvirusen också dyka upp. Och nu visar ny forskning att människor som sover för lite får en ökad risk att drabbas av snuva och hosta.

Det är amerikanska forskare som i en ny studie, publicerad i tidskriften Sleep, hävdar att risken att drabbas av förkylning ökar om man sover för lite.

Individuella skillnader

Professor Mats Lekander vid Karolinska institutet har forskat om sömn och vårt immunförsvar.

– Det finns flera studier vid det här laget som visar ett samband mellan kortare sömn och ökad risk att få infektioner. Till exempel då en förkylning. Men det är ett ytterst komplext område med stora individuella skillnader, säger Mats Lekander.

Forskarna vid University of California har studerat sömnen hos personer som via näsdroppar blev utsatta för förkylningsvirus. Och enligt resultaten löper de som sovit mindre än sex timmar drygt fyra gånger så hög risk att bli förkylda, jämfört med dem som sovit mer än sju timmar per natt.

Onödig rädsla

– Om det stämmer så har vi ledtrådar till vad det kan bero på, berättar Mats Lekander. Mekanismerna är då sannolikt kopplade till hur sömn reglerar immunsystemet som är centralt i infektionsförsvaret.

Hur mycket av detta ska man som privatperson ta till sig?

– Det sannolika är att effekterna inte är så väldigt stora och en del av de negativa effekterna tror jag faktiskt kan handla om att man oroar sig lite i onödan över att man får för kort sömn.

Men enligt Mats Lekander är det viktigt att den som lider av sömnproblem får hjälp. Det är också riskabelt att systematiskt slarva med sömnen.

– Man ska inte låna tid av sömnen under längre tid eftersom vi vet att kort sömn generellt hänger ihop på sikt med sämre hälsa, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.